Путин позволява на Кадиров да прави каквото си иска, а

...
Путин позволява на Кадиров да прави каквото си иска, а
Коментари Харесай

Безскрупулен и мразен, Кадиров изгражда династия в Северен Кавказ, защо Москва търпи?

Путин разрешава на Кадиров да прави каквото си желае, а съветските служби и разузнаването нямат съвсем никакви пълномощия в Чечения - империята на Кадиров се употребява със специфични права, които Москва търпи. Защо е по този начин?

***

Такъв късмет Рамзан Кадиров нямаше по какъв начин да пропусне. Чеченският управник разгласи, че ще изпрати свои бойци край украинския град Бахмут, с цел да заместят наемниците от " Вагнер ", които началникът им заплашваше да изтегли от фронта.

Пригожин неведнъж обвиняваше съветското военно управление, че не доставя на бойците му нужните боеприпаси. Ултиматумът му очевидно даде резултат - Пригожин разгласи, че Москва ще извърши настояванията му. Боеприпаси бяха доставени на фронта, а изтеглянето на “Вагнер ” от Бахмут беше анулирано.

Незаменими на фронта

Кадиров и Пригожин очевидно съумяха да се наложат над съветското Министерство на защитата и военното управление в Москва. И двамата непрекъснато показват, че са незаменими на фронта – гласи оценката на специалистите от американския Институт за проучване на войната във Вашингтон.

През последните месеци войските на Кадиров бяха ситуирани в няколко региона в Украйна. Изтеглянето и преместването им в Бахмут би било риск, какъвто военното управление не желаеше да поема. Доставянето на още муниции за бойците на Кадиров обаче опонира на задачата, която съветското военно управление си беше сложило: целият фронт да се приготви за отбрана на завзетите позиции против предстоящото пролетно нахлуване на Украйна и да се пестят муниции.

Кадиров се подчинява единствено на Путин

Кадиров се беше обърнал и директно към президента Владимир Путин. В писмо от 6 май той го помоли да издаде заповед до министъра на защитата Сергей Шойгу и началника на Националната армия Виктор Золотов, с цел да разрешат прехвърлянето на неговите войски към Бахмут. По този метод Кадиров заобиколи нормалната подчиненост в командната верига на съветските сили за сигурност.

Така чеченският лидер още веднъж показва, че се подчинява единствено на Путин, изяснява АРД. Именно това го прави един от най-мразените измежду противниците във властовия уред на Русия. Неговите бойци, наричани “кадировци ”, официално са подчинени на Националната армия на Золотов. Кадиров обаче прескача всички по-висшестоящи от него и се обръща непосредствено към Путин.

Чечения зависи от Москва

Бойците на Кадиров вземат участие във военните дейности в Украйна още от началото на войната, само че изключително при опита да щурмуват Киев те очевидно са понесли доста тежки загуби.

Впоследствие специалистите определяха ролята на неговите бойци най-много като средство за въздържане, което припомня за бруталността и всеобщите опустошения по време на двете чеченски войни през 1990-те години. Кадиров обаче надалеч не разполага с толкоз доста бойци като Пригожин и не може да си разреши да ги жертва на фронта.

Колкото и войнствено да се държи Кадиров, който обича да се демонстрира с кожени ботуши и камуфлажни облекла от първокласни марки, той е заставен да се бори, с цел да затвърди властта си. През последните години бюджетът на Чечения се финансира главно от Русия. Огромни суми бяха вложени във възобновяване на столицата Грозни, само че прекомерно малко в развиването на стопанската система, което би разрешило на Чечения да се изправи сама на краката си в стопански проект, разяснява немската медия.

Абсолютна власт в Чечения

Путин разрешава на Кадиров да прави каквото си желае, без да го санкционира по никакъв метод, даже в противен случай - чеченският водач е награждаван с най-високите военни почести и медали. На възхода му не попречиха даже съмненията, че точно той стои зад убийството на опозиционния съветски политик Борис Немцов през 2015 година. Руските органи на реда в никакъв случай не са можели да преследват околните до Кадиров хора, отбелязва още АРД.

Руските службите за сигурност и разузнаването нямат съвсем никакви пълномощия в Чечения - нещо, което Кадиров обясни още през 2007 година, когато Путин го направи президент на страната. Руската централна власт в този момент де факто има доста по-ограничени благоприятни условия за интервенция в Чечения, в сравнение с през целия интервал след завладяването на Северен Кавказ през 19 век.

Нова династия в Северен Кавказ?

Кадиров на собствен ред се кълне във честност на Путин, с цел да затвърди специфичната си позиция в границите на съветската федерална система. Близостта с съветския президент обаче му основава и врагове в самата Чечения, а бруталният му режим преследва всички инакомислещи и отвън границите на Чечения.

За да предотврати надигането на ново придвижване за самостоятелност в Чечения, властовият кръг към Путин толерира обстоятелството, че Кадиров в това време построява своя династия с дъщерите и синовете си.

Силвия Щьобер АРД /Дойче веле (
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР