Путин, опетнен от смъртта на Пригожин, е призоваван да му

...
Путин, опетнен от смъртта на Пригожин, е призоваван да му
Коментари Харесай

Путин пред трудна дилема заради Евгений Пригожин

Путин, очернен от гибелта на Пригожин, е призоваван да му провежда заравяне с военни почести, написа американският в. " Вашингтон пост ". Не различен, а хардлайнери от патриотичния набор желаеха основателят на ЧВК " Вагнер " да бъде заровен с цялостни военни почести, което вестникът дефинира като следващият знак за поляризация в Русия, обвързвана с войната в Украйна.

По думите на представителя на Кремъл Дмитрий Песков още не е взето решение за погребенията и дали президентът Владимир Путин ще участва на тях. Всички тези витаещи въпроси, които към момента не са получили явен отговор, хвърлят светлина върху нестихващото разделяне измежду съветския хайлайф по тематиките, свързани с " огромната военна интервенция ", която стартира Русия.

Докато в Кремъл претеглят рисковете от евентуални политически безредици, ако Путин реши да не отдаде на Пригожин и " Вагнер " нужната респект, полагаща се на " герои ", кремълските пропагандисти заливат публичното пространство с разнообразни версии за аргументите за гибелта на Пригожин. И напълно предстоящо множеството от тях са изфабрикувани версии, които единствено се допират до истината за гибелта на някогашния готвач на Путин, трансформирал се в сериозен фактор освен във войната, само че и в Русия.

Повечето пропагандисти упрекват Украйна и западните разузнавания, а съгласно друга версия причина за гибелта на Пригожин и хората му може да е станало " небрежното отношение на " Вагнер " към боеприпасите ". Очаквано не закъсняха изказванията в съветското медийно пространство, че НАТО стои зад покушението против Евгений Пригожин, чийто аероплан беше свален близо половин час след политане северно от Москва.

Руският пропагандист Владимир Соловьов съобщи в ефира на „ Россия 1 “, че Украйна „ ликува “ след самолетната злополука, а също така не е допустимо НАТО да не стои зад слагането на експлозиви на борда. Според Соловьов става въпрос за „ терористичен акт “, само че все пак той прикани да се изчака формалното умозаключение на проверяващите.

Според пропагандиста,който не показа никакви доказателства за изказванията си, НАТО има интерес от гибелта на Пригожин поради Африка. Както е известно, от години частната войска „ Вагнер “ оперира в африкански страни. Русия отдавна употребява частните армии зад граница, тъй като по този начин публично не е забъркана в непознати каузи, само че на процедура – има надзор.

Очевидно задачата на всяка една от изфабрикуваните хипотези е една - да разсеят съмненията на съветското общество, че наемническият водач не е умрял просто при акцидент, а е бил целеустремено премахнат с директното или индиректно присъединяване на Кремъл.

Факт е обаче, че обезглавена и уязвима, ЧВК " Вагнер " е изправена пред нестабилно бъдеще. Някога мощната съветска частна военна компания, изпаднала в недружелюбност пред Кремъл след юнския бунт, от предходната сряда, когато Пригожин почина в самолетната злополука, е изпаднала в още по-голямо положение на несигурност. Сега главният въпрос, който поражда, е дали ЧВК " Вагнер ", която Пригожин изграждаше близо десетилетие, до момента в който не я трансформира в световна империя, от която печелеше Москва, а и самият той, няма в последна сметка да си отиде с него, разяснява изданието.

Според американски и западни публични лица, представени от изданието, в Кремъл обмислят способи по какъв начин да слагат " Вагнер " под по-голям надзор държавен надзор, само че към момента не са решили дефинитивно какво да вършат с групата. Малко евентуално е Русия да реши да се лиши от сходни подготвени бойци, а също и от геополитическите връзки и настоятелен ползи, култивирани от Пригожин във времето след 2014 година Все отново " Вагнер " работи в минимум 10 страни, акцентира " Ню Йорк таймс ".

Но да се откри метод да се обезврежда въоръжена организация, която се оказа една от най-големите закани за 23-годишното ръководство на Путин, и по едно и също време с това да се запазят боеспособнстта и интернационалните ѝ връзки, е комплицирана задача, изключително предвид на от дълго време тлеещата злост сред частната военна компания и съветското военно управление, добавя изданието.

Превод:Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР