Путин, който е на 72 години, ще навърши 80 години,

...
Путин, който е на 72 години, ще навърши 80 години,
Коментари Харесай

Вашингтон Пост: Путинизмът не допуска съперници, а какво идва след него?

Путин, който е на 72 години, ще навърши 80 години, в случай че изкара и двата мандата. И няма причина да подозираме, че той ще се отдръпна от поста си до този миг. Работното съмнение на множеството наблюдаващи е, че Путин ще бъде доживотен държател. Това дългоденствие може да бъде както преимущество, по този начин и уязвимост.

Путин, когато е сътрудник на Комитет за Държавна сигурност (на СССР), е единствено на 46 години, когато през 1999 година се изстрелва на най-високото политическо равнище, изваден от относителна неопределеност от болния тогава съветски президент Борис Елцин - и става министър председател на Русия, а малко по-късно става и настоящ президент.

Една от аргументите да оцелее толкоз добре е, че неговият жанр на управление не позволява противници. Алексей Навални, най-силната и харизматична опозиционна фигура в Русия от години насам, умря в арктическа наказателна колония предишния месец, откакто към този момент беше претърпял отравяне през 2020 година Други евентуални противници също бяха убити, като Борис Немцов, който бе убит на московска улица през 2015 година

Не единствено либералите са изправени пред сходни закани - шефът на ЧВК " Вагнер " Евгений Пригожин, откровеният водач на наемници и някогашен съдружник на Путин, почина два месеца след краткотрайния протест предходната година.

Дори номиналните му противници на изборите този уикенд са в най-хубавия случай глобени от страната. Единствените двама антивоенни претенденти, Екатерина Дунцова и Борис Надеждин, не бяха позволени до присъединяване в изборите по механически аргументи.

Дългото ръководство на Путин и евентуалното му бъдеще във властта доста му оказват помощ във външните работи. В връзките си със страна като Съединени американски щати, където партийните промени се случват на всеки четири или осем години, той може да стисне зъби и да изчака по-приятелски надъхан водач.

След гибелта на Навални Владимир Путин наподобява закрепостен на върха.

Но какво идва след Путин? Ако путинизмът не позволява противници, то и мястото за наследници е малко. В есе, оповестено във Foreign Affairs тази седмица, наблюдаващите за Русия Майкъл Кимейдж и Мария Липман преглеждат въпроса дали самата мощ на Путин може да послужи като уязвимост за режима, който той е основал.

" Вечният путинизъм има своите уязвимости. Всеки режим, който дава обещание да живее постоянно, не може да допусне да бъде възприеман като несполучлив ", пишат те. " По този метод представянето на Путин като всесилен избавител - единственият, който може да направлява ориста на Русия - съставлява дълготраен риск за режима. "

Най-известният възпитаник на Путин е Дмитрий Медведев, понастоящем заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия. Медведев беше президент на Русия сред 2008 и 2012 година, до момента в който Путин беше министър председател - жанр на управление " тандем ", предопределен да помогне на Путин да избегне рестриктивните мерки за мандата. (През 2021 година той промени закона, тъй че да не му се постанова още веднъж да ръководи в тандем).

Някога Медведев беше възприеман като евентуален модернизатор с по-меко отношение от Путин. Сега той е прочут най-много с нападателния си шовинизъм и подигравателните си изявления за Украйна и Запада. Необузданият темперамент на някои от посланията постоянно шокира, макар че съгласно някои анализатори той играе деликатно създадена роля на " придворния смешник " на Кремъл, който може да бъде употребен, с цел да накара Путин да наподобява по-умерен.

След първичното издигане на Медведев Путин не е търсил обществено младши сътрудник, което оставя открит въпроса кой счита за негов заместител. Някои от очевидните претенденти, в това число Медведев и министър-председателят Михаил Мишустин, наподобяват надалеч от това.

Военни водачи като

съветския министър на защитата Сергей Шойгу са добре познати, само че неналичието им на социална поддръжка се прояви по време на протеста на Пригожин във Вагнер. Проправителствените политици, които са си основали необикновен клуб, би трябвало да се движат по строга линия.

Популярният кмет на Москва Сергей Собянин бе номиниран от партията на Путин " Единна Русия " в акцията за преизбиране предходната година, макар че преди този момент се кандидатираше като самостоятелен - ход, тълкуван от критиците като целящ да спъне политическото му израстване в град, където ръководещата партия е по-малко известна.

Николай Патрушев, секретарят на Съвета за сигурност на Русия , е считан за извънредно авторитетен - само че той значително остана зад кулисите до нахлуването в Украйна, когато възприемането на ястребска изразителност го трансформира в важен глас. Губернаторът на съветската Тулска област Алексей Дюмин също не е добре прочут на Запад, само че предишното му на някогашен персонален бодигард на Путин, който е бил нараснал на високо военно равнище, докара до спекулации, че той може да бъде желан претендент.

Макар че други мощни водачи постоянно се пробват да запазят фамилията си, не е ясно дали Путин ще ги последва. Официално съветският президент има две дъщери . Той обаче не приказва доста за тях. Въпреки че двойката в този момент се загатва в съветските медии - и двете са учени, едната се занимава с математика, а другата с генетика - те не са обществено свързани с него, което не дава знак, че някоя от тях се приготвя за бъдещо водачество.

Тъй като няма действителни противници и явен правоприемник, огромна част от спекулациите за бъдещето на Русия се концентрират върху здравето на Путин. Миналата година от известен акаунт в Telegram, пишещ за огромни интернационалните новинарски издания се популяризира слух, съгласно който Путин е получил инфаркт, макар явната липса на доказателства.

Дори и да са единствено клюки, сходни истории отразяват един главен факт: в случай че в Русия не се промени нещо значително, Путин ще почине на поста си. Както Робърт Пърсон, специалист по Русия във Военната академия на Съединени американски щати, написа тази седмица, Путин не може " да се отдръпна от властта и да се наслаждения на тиха пенсия, даже и да желае ".

Умението на Путин да играе в дълготрайна вероятност му оказа помощ в някои от най-значимите му външнополитически дейности. Въпреки че първичното му навлизане в Украйна се провали, Русия съумя да си върне дребни триумфи на територията на страната с помощта на постоянството си, защото кървавата патова борба изтощи Киев и неговите съдружници. Руската стопанска система значително се стабилизира след първичния потрес от западните наказания.

Мнозина предсказват, че когато Путин най-сетне напусне поста си, ще се стигне до яростна и безредна битка за власт. " Дните, месеците и годините след отдръпването на Путин може да се окажат още по-бурни, в сравнение с някой чака ", написа Пърсън. Но това, че ще има битка за власт, не значи, че системата в последна сметка ще се промени.

В Foreign Affairs се изрича теорията, че който и да наследи Путин, в последна сметка ще наследи основаната от него страна с нейните мощни служби за сигурност и военни. Ако те са артикул на тази система, дали в действителност биха желали да я трансформират?

" Те не биха желали да видят по какъв начин вътрешните безредици заплашват геополитическата позиция на Русия и не биха желали да се откажат от идеологическите структури, които Путин е събрал ", написа Foreign Affairs. " Путин е направил задоволително, с цел да подсигурява, че който и да го последва, евентуално ще бъде негов правоприемник. " Както съобщи представителят на Путин Дмитрий Песков през ноември, възможният правоприемник на Путин може и да не промени толкоз доста Русия.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР