Пускането на газовата връзка със Сърбия в експлоатация по график

...
Пускането на газовата връзка със Сърбия в експлоатация по график
Коментари Харесай

Росен Христов убеден - интерконекторът със Сърбия ще се вмести в срока и бюджета

Пускането на газовата връзка със Сърбия в употреба по график ще бъде през октомври. Това уточни по време на инспекция на работата по междусистемната връзка в региона на село Доброславци служебният енергиен министър Росен Христов , представен от Нова телевизия. Той увери, че построяването на интерконектора напредва по график и даже има леко изпреварване. " Абсолютно сигурни сме, че ще бъде приключен в точния момент от българска страна, както и в границите на бюджета ", безапелационен бе той той.

Христов означи, че потенциалът на газовата връзка ще бъде 1,8 милиарда куб. м годишно.

По думите му сега с осем европейски страни се прави огромен разбор на газовия пазар в Югоизточна и Централна Европа. Целта била другите страни да диверсифицират доставките си на газ, както е направила България. Енергийният министър сподели още, че страната ни има подготвеност за създаване на спомагателна компресорна станция на интерконектора, с цел да се усили потенциалът му до 3,2 милиарда куб. метра.

Той съобщи също, че новата газова връзка ще бъде с реверсивен поток, като България може да купува газ и от Сърбия . Росен Христов изясни, че главно обаче се планува интерконекторът да бъде употребен в посока България - Сърбия, защото сръбската страната към момента зависи от съветския газ. " Тази опция за реверсивни доставки ни дава една спомагателна сигурност при положение на потребност да доставяме газ от Централна Европа ", добави той.

Припомняме, че началото на действителната работа по строителството на междусистемната газова връзка беше сложено на 1 февруари т. година в наличието на държавния ни глава Румен Радев и сръбския му сътрудник Александър Вучич.
 Интерконекторът България-Сърбия подготвен през октомври
Интерконекторът България-Сърбия подготвен през октомври

Радев предложи на Вучич дружно да преговаряме за количества газ
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР