Пушенето на наркотици надвишава инжектирането им като най-разпространена форма на

...
Пушенето на наркотици надвишава инжектирането им като най-разпространена форма на
Коментари Харесай

Пушенето на наркотици е по-смъртоносно от инжектирането им

Пушенето на опиати надвишава инжектирането им като най-разпространена форма на банкет измежду умрелите от свръхдоза наркомани в Съединени американски щати, откри американско държавно проучване, представено от Българска телеграфна агенция.

Центровете за надзор и профилактика на болесттите в Съединени американски щати дефинираха проучването си, оповестено в четвъртък, като най-мащабното изследване за методите на банкет на опиати от умрелите наркозависими американци.

Ръководството на институцията взема решение да изследва казуса, откакто се среща с отчети от Калифорния, показващи, че пушенето на фентанил се трансформира в по-разпространена форма от инжектирането му. Мощните неразрешени форми на болкоуспокояващото се свързват с повече от смъртните случаи от свръхдоза опиати в Съединени американски щати, в сравнение с който и да било различен препарат.

Някои по-ранни проучвания даваха съображение да се счита, че пушенето на фентанил е по-малко смъртоносно от инжектирането и че намаляването по какъвто и да е метод на обвързваните с инжекционна свръхдоза смъртни случаи е позитивен резултат, сподели ръководителят на проучването Лорън Танц. " Но и инжекцията, и пушенето, носят забележителен риск от свръхдоза " и не е ясно дали прекосяването от инжекции на пушене на фентанил понижава смъртните случаи от свръхдоза в Съединени американски щати, сподели Танц, която е специалист в Центровете за надзор и профилактика на болесттите в проучванията на свръхдозирането.

Нелегалният фентанил е мощен опиат, който в прахообразна форма се смесва с хероин или други опиати. През последните години той е водеща причина за пандемията от свръхдозиране в Съединени американски щати. Смъртните случаи от свръхдоза опиати в страната се покачиха леко през 2022 година след два огромни скока по време на пандемията от COVID-19 и предварителните данни за първите девет месеца на 2023 година сочат леко повишаване.

Фентанилът за пушене не е по този начин съсредоточен като инжекционната форма, само че някои наркомани намират преимущества в пушенето му. Инжектиращите се постоянно би трябвало да се борят с циреи по кожата и рискуват да се заразят с хепатит или други заболявания. Освен това по кожата не остават следи и по този начин зависимостта остава скрита по някакъв метод,.

Изследването е открило, че сред началото на 2020 година и края на 2022 година процентът на умрелите от свръхдоза опиати при потвърдено пушене на дрогата се е повишил със 74 на 100, до момента в който процентът на смъртните случаи при инжектиране е понижен с 29 на 100. 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР