Пушачите се заразяват по-рядко с коронавирус, твърдят японски учени. Но

...
Пушачите се заразяват по-рядко с коронавирус, твърдят японски учени. Но
Коментари Харесай

Учени разкриха как пушенето влияе на коронавируса

Пушачите се заразяват по-рядко с ковид, настояват японски учени. Но за какво? Те са открили по какъв начин димът въздейства на клетките, обобщава Дойче Веле:

Пушенето защищава от болест с ковид? От началото на пандемията този въпрос поражда яростни научни полемики. Да, вярно сте прочели: още в самото начало на пандемията доста проучвания стигнаха до извода, че пушенето най-вероятно понижава риска от болест с ковид, което накара пушачите да се поуспокоят.

Френско изследване да вземем за пример анализирало данните на инфектираните с ковид пациенти в една парижка болница и открило, че единствено 5% от пациентите са пушачи. Т.е. доста по-малко, в сравнение с измежду популацията като цяло, в което пушачите са 25 на 100. Този така наречен " абсурд на пушачите " се откроява и в разнообразни други изследвания. До момента обаче не беше ясна повода за това.

Как работи димът на вируса?

Сега обаче учени от Хирошима са се доближили в забележителна степен до обяснението. Те изследвали мястото на навлизане на ковид в клетката - така наречен " входен протеин " ACE2, който служи като рецептор за SARS-CoV-2. Целта на опита била да се разкрие при какви условия клетките усилват или понижават производството на рецепторния протеин ACE2.

Кейджи Танимото и неговият екип търсили на първо време кафези с изключително огромно количество ACE2 по повърхността и по този начин стигнали до така наречен HepG2-клетки. В рамките на опита тези кафези били подложени за интервал от 24 часа на разнообразни количества дестилат от цигарен пушек и по този начин било направено изненадващо изобретение: колкото повече бил цигареният пушек, толкоз по-малко ACE2 изграждали клетките, т.е. заради това " входът " за вируса се стеснявал.

Японските учени изясняват това със съдържащите се в цигарения пушек така наречен полициклични ароматни въглеводороди. Това са вещества, които могат да провокират рак, само че задействаният от тях рецептор в клетката в тази ситуация на опита е бил разпознат като значим фактор за намаляването на ACE2.

Поне в лабораторни условия наподобява, че цигареният пушек в действителност пречи на проникването на SARS-CoV-2 в клетките и на болестта, в случай, че съдържащите се в него полициклични ароматни въглеводороди лимитират пространството за настаняване на вируса.

Да стартираме да пушим ли?

Не! От изводите на японските учени никога не произтича рекомендацията да се пуши. Извън техните изводи, пушачите са доста по-застрашени от тежко протичане на Ковид-19. Според СЗО, при пушачите рискът от тежко протичане на болестта и от гибел е 40%-50% по-висок. Така че пушенето въобще не се предлага.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР