Пулмологът д-р Александър Симидчиев написа открито писмо до министър Стойчо ...

Пулмологът д-р Александър Симидчиев написа открито писмо до министър Стойчо

Симидчиев до Кацаров: България се люшка като лодка без капитан

Пулмологът д-р Александър Симидчиев написа намерено писмо до министър Стойчо Кацаров. Публикуваме без редакторска интервенция:

Уважаеми сътрудник,

Въвеждате заповед без да сте създали оценка на въздействието. Без да предвиждате какво ще се случи от практическа позиция. Копирате ограничения от другите страни без съображения съответно с българските параметри и особености. Изискванията за документи от през днешния ден за на следващия ден провокира безпорядък и целесъобразно неодобрение измежду жителите. Успехът при ръководство на имунизирането е технология на другарство. Примитивният корен на скептицизма, който е надълбоко заложен в нашата нация, изисква по-интелигентно фокусиран и ненасилствен метод към другите формации в обществото. Още повече, че научният наратив към този момент не е прецизно контролиран при тази груба намеса с фалшиви вести, втълпяване на страхове и контра-познания.

Когато встъпихте в служба имах вярата, че периодът на неструктурирано ръководство на здравната рецесия ще завърши. Усещането за това беше подкрепено от основания от Вас План за ръководство на пандемията, който съдържаше съответни жалони (диагностицирани на 100 000 население), при които предвидимо да се включват или изключват избрани ограничения. „ Демократична България “ оферираше точно тази смяна в Закона за здравето още от времето на 45-тото Народно заседание.

За страдание, реакциите Ви на цялостно несъобразяване с този проект Ви плъзна по наклонената повърхност на административния произвол и променчивост, присъща за предходните два екипа на Министерство на здравеопазването. В момента въвеждането на Зелен документ е едва ефикасна и мощно несъответна мярка за нашата реалност. В петък документи бяха въведени в Италия, в това число за досег до работа, където макар че имунизираните са над 82%. Подобно е ситуацията и в доста други страни, да вземем за пример в Канада, където мярката се вкарва, само че отново при над 80% имунизирани. Сертификатите имат смисъл, в случай че забележителна част от популацията е имунизирано против коронавирус. Когато имунизираните жители са под една четвърт, както е у нас, сходно условие основава срив в редица браншове на стопанската система и безпорядък в социалните действия. При ниския брой на имунизирани в България Зеленият документ налага мъчно изпълними лишения върху огромни формации хора. В същото време e малко евентуално да има задоволително задържащ резултат върху разпространяването на болестта. Много страни от Европейски съюз са декларирали, че ще вкарват Зелени документи, само че да вземем за пример от 1 ноември, както е в Австрия и Чехия. Което дава опция на жителите, които не са имунизирани, да се приготвят, да си извадят нужния документ, да получат време за образуване. У нас както постоянно копираме чуждите практики, само че без адаптивна мисъл. И тъй като досега не е направено нищо съществено за ограничение на злоупотребите с фалшивите удостоверения за ваксини, новата мярка елементарно ще ускори така и така огромния интерес към подправяне на Зелените документи.

Специално внимание заслужава точка 29 от заповедта Ви (РД-01-856/19.10.2021), която предвидимо води до един надпределен безпорядък в така и така незадоволително подредената ни здравна система. Включително неспособност за досег до здравни услуги и възпрепятстване работата на забележителен брой медицински фрагменти, които така и така са пренатоварени в пандемичната конюнктура. Този Ваш административен акт влиза в директен спор с редица закони като Закона за здравните заведения и Кодекса на труда, и даже рискува да ограничи използването на конституционно обезпечения досег до опазване на здравето на необятни слоеве от популацията.

Стигна се дотук, тъй като Вие не спазихте личния си проект за деяние в пандемична конюнктура. Ключов съставен елемент на неприятното ръководство на рецесията не престава да бъде неналичието на огромна и професионално разработена, добре таргетирана акция за поощряване на имунизацията, за каквато „ Демократична България “ упорства от месеци и даже внесохме финансово предложение за актуализация на бюджета на Министерство на здравеопазването.

Пропусната беше и опцията за огромно имунизиране на учителите и изработването на тактика за учебните заведения. Днес, след толкоз опит с няколко следващи коронавирус пикове, децата ни още веднъж са лишени от присъствен досег до образование. Не единствено това, само че до 17 часа през вчерашния ден вечерта не беше ясно наистина ли през днешния ден учениците ще бъдат на учебно заведение. Давате ли си сметка в каква екстремна обстановка са сложени родителите?! Държавата не може да бъде бърз себелюбив див звяр в решаванията си. Тя би трябвало да е съобразителна и толерантна, да обезпечава време и поддръжка. Решението Ви е резултат на груба променчивост в ръководството на рецесията сред Министерство на здравеопазването и МОН. Ние сме уникална страна, в която един-единствен бранш, този на образованието, сякаш изнася най-цялостната суровост на ограниченията за противоепидемичен надзор.

Управлението на коронавирус рецесията се нуждае от дейно (действено) и ефикасно (икономически работещо) водачество. Вместо това България се люшка като лодка без капитан. Всъщност лечебните заведения са препълнени с съмнение. Нацията ни е болна от подозрения. Премиерът и държавният глава нямат резултатна тактика по отношение на коронавирус рецесията. Те пропиляха лятото, натрупания опит от предходните талази, затвърдиха недоверието. Вместо да създадат всичко, с цел да ръководят убежденията. Ясно е, че държавният глава Радев носи напълно отговорността за назначението Ви наново за здравен министър, откакто още в първия длъжностен кабинет си пролича, че коронавирус пандемията не Ви е главен приоритет. Въпреки това не считам, че оставката Ви, за която партии и жители упорстват, ще даде положителен резултат тъкмо в този миг. Напротив, една закъсняла рокада под махленски напън ще укрепи недоверието на жителите във властовата система, която взима решавания за живота им. За обществото оставката Ви ще бъде договорка с нулев резултат, само че ще внесе тематика в риториката на предизбората борба.

Вчера „ Демократична България “ оферира държавният глава Радев да свика Консултативен съвет по национална сигурност, тъй като няма нищо по-сериозно от значение за националната сигурност от социалното здраве и живота на жителите. Необходимо е да се проведат незабавни съвещания с необятен кръг от специалисти по ръководство на коронавирус рецесията. Шокиращо е всякога да се изправяме пред един и същи казус, с който по един и същи метод да не можем да се оправим. Но казано по лекарски, без настройка за предварителна защита постоянно се стига до късни усложнения. Наложителен е политически и междуинституционален консенсус за преодоляване на следващата коронавирус вълна оттатък всевъзможни предизборни противоборства. Недоверието и неразбирателството са културологични черти на нашия народен темперамент. Вижда се, че даже смъртоносните рецесии не ни умиротворяват. Но, в случай че желаеме да построяваме умна държавност, а не да живеем в провинциална кошара на интриги и партийни самодейности, би трябвало да поставяме старания и да се възпитаваме да работим като общественост.

С колегиален привет,

Сашо С.

Източник: fakti.bg