Пухкавите домашни любимци - котетата, се нуждаят от грижи за

...
Пухкавите домашни любимци - котетата, се нуждаят от грижи за
Коментари Харесай

Кога котката се нуждае от подстрижка и как става това?

Пухкавите домашни любимци - котетата, се нуждаят от грижи за естетичния им външен тип, който е тясно обвързван със здравето им, защото космената завивка може да стане причина за доста здравословни проблеми.

Всички породи котки се нуждаят от всекидневно разресване, а дългокосместите котки могат да се разресват и два пъти дневно. С подобаващи четки се изчеткват замърсяванията, насъбрани по козината, и се отстраняват мъртвите косъмчета.

По този метод се усъвършенства терморегулацията на тялото, кожата се аерира и това отстранява заплахата от гъбични или бактериални инфекции при котките.

Ежедневното сресване на котката извършва ролята на масаж и усъвършенства процеса на кръвоснабдяване на кожата.

На пазара се предлага огромно многообразие от гребени и четки за поддържане на козината на котката, според от дължината на косъма. Съществуват и антистатични спрейове за елементарно разресване.

Все отново постоянно се следи формиране на топки от сплетени косми, изключително при дългокосместите породи, наречени колтуни. Причината е пропусната поддръжка от страна на стопаните, което постанова подстригването на котето.

Как да се отстранен сплъстяванията в домашни условия?

 Подстригване

Подстригването на котката не трябва да става с ножица до кожа, тъй като рискът да се нарани кожата на котенцето, която е доста тънка, е забележителен.

Разплитането на сплъстената четина е по-добрият вид, който се прави със специфичен гребен с тънки стоманени зъби - фурминатор. Той отделя мъртвите косми, които се заплитат в здравите при линеенето на козината, в случай че в този интервал е пропуснато енергичното всекидневно сресване и изчеткване на козината. Това се отнася главно за дългокосместите породи.

Ако топките четина са плътни и не могат да се разплетат, би трябвало да се подстрижат. Те се режат деликатно до край и още веднъж се прави опит за разплитане. Периодичното подкастряне на котката е метод да се предотврати образуването на сплетени сектори по козината.

При нужда, може да се извърши цялостно подкастряне на котката вкъщи. Трябва да се помни, че козината на главата и лапичките би трябвало да се остави недокосната. Не бива да се подстригват космите в ушите, както и мустаците, те извършват специфични функционалности.

За изцяло подкастряне би трябвало да се употребяват специфичните професионални машинки, с цел да се избегне заплахата от порязване. Добре е това да се извърши от експерт.

Необходимо е обаче да се разиска прическата с индивида, който ще се погрижи за котето. Козината на котето е основният терморегулационен механизъм и по тази причина цялостното премахване е освен безвкусно и необичайно, само че и нездравословно.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР