Пухкав, напукан и лесен домашен кекс с ванилов аромат -

...
Пухкав, напукан и лесен домашен кекс с ванилов аромат -
Коментари Харесай

Ефектен кекс

Пухкав, напукан и елементарен домакински кекс с ванилов мирис - съвършен за делник и празник

Необходими Продукти

● маргарин - 250 гр. или краве масло
● захар - 1 ч.ч.
● прясно мляко - 1/2 ч.ч.
● какао - 4 с.л.
● яйца - 4 бр.
● брашно - 2 ч.ч.
● сода за самун - 1/2 ч.л. изгасена с оцет
● ванилия

Начин на подготвяне

Захарта, маслото и млякото разделяме на половина в две тенджерки. В едната прибавяме какаото и разбъркваме хубаво със захарта, преди да сложим млякото и маслото. Слагаме тенджерките на огън до стопяване на захарта и маслото – до приемане на гладка маса. Не е нужно да се вари, стартира ли да завира – смъкваме от огъня. Оставяме тенджерките да се охладят.

В това време разбивате с миксер яйцата на пяна. Приготвяте си по една ч.ч. брашно за двете маслени смеси и слагате брашното и угасената сода. Разбитите яйца също делите на две и изсипвате в маслените смеси. Разбива се. Добавя се и брашното – по 1 ч.ч. в двете смеси. Разбива се с миксер и е готово.

В бялата примес слагате ванилията. Вземат се два найлонови плика, изсипва се какаовата примес в единия и ваниловата в другия, реже се връхчето на плика и в намаслена и набрашнена форма слагате на дъното по дължина на половина какова, на половина ванилова примес. Може да се направи напряко с тенджерките. Хващат се за дръжките с двете ръце и се налива по дължината на формичката по едно и също време от двете. На втория ред разменяте – върху бялата примес изливате какаова, а върху какаовата - бяла.

Слагат се във фурната. Пече се от 30 да 45 мин, съгласно фурната. Проверява се, както се ревизира кекс - с пръчица. Винаги се разпуква от горната страна, и то много.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР