Пуерто Рико ще получи 18.5 млрд. долара от американското министерство

...
Пуерто Рико ще получи 18.5 млрд. долара от американското министерство
Коментари Харесай

С $18.5 милиарда САЩ възстановява най-бедната си и засегната от ураганите територия

Пуерто Рико ще получи 18.5 милиарда $ от американското министерство на жилищното строителство и градското развиване, с цел да възвърне жилищните здания и инфраструктурата, които бяха тежко наранени от урагана Мария през септември.

Отпуснатата сума е най-голямата безплатна финансова помощ в историята на министерството, сподели заместник-министърът Памела Патенауде. Парите обаче са доста по-малко от 46-те милиарда $, поискани от губернатора Рикардо Росело през ноември, оповестява Reuters.

Регионалното министерство отпуска общо към 28 милиарда $ на 9 щата и територии, които неотдавна бяха наранени от огромни бедствия, включително ураганите Ирма, Харви и Мария. Сред тях са Американските Вирджински острови и Пуерто Рико.

Средствата са част от пакет за помощи при бедствия в размер на 90 милиарда $, подписан от президента Тръмп през февруари. Вирджинските острови ще получат 1.6 милиарда $.

Безвъзмездната помощ постанова промяна на бюджетния проект за възобновяване на Пуерто Рико, който предвиждаше приемането на 13 милиарда $. След ураганите островната територия е в тежка рецесия и ръководи най-големия банкрут в държавната история на Съединени американски щати. Ураганът Мария бе тежък удар за бедния остров, където процентът на беднотия е близо 50%.

Планът ще послужи като основа за идни договаряния за преструктуриране на дълга с кредиторите, които държат 120 милиарда $ под формата на облигационен и пенсионен дълг.

Ураганите безусловно пометоха острова, а десетки хиляди души изгубиха домовете си и в този момент живеят в общински и държавни жилища.

Друг сериозен проблем е, че множеството хора в Пуерто Рико построяват домовете си без нужните строителни разрешителни и не имат право на благосъстоятелност върху тях. Такива са сред 1/4 и половината от 1.2-те милиона жилища на острова.

Тъй като нормално не дават отговор на строителните правила, точно те са най-засегнатите от естествените бедствия.

Отпуснатите средства могат да се употребяват за жилищно настаняване, икономическо развиване и инфраструктура, както и за подкрепяне на ремонта на унищожената електропреносна мрежа на острова.Министерството ще помогне с техническа помощ и насоки.

Пуерто Рико възнамерява да получи към 50 милиарда $ федерално подкрепяне при бедствия през идващите 6 години.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР