Публикуваната във Варненски общински вестник“ Заповед №28, от 28 февруари

...
Публикуваната във Варненски общински вестник“ Заповед №28, от 28 февруари
Коментари Харесай

На този ден във Варна – 28 февруари 1903 г.

Публикуваната във „ Варненски общински вестник “ Заповед №28, от 28 февруари 1903 година, на Панайот Кърджиев, освен има за цел да приключи продажбата на развалени риба и морски блага, само че и да регламентира като цяло търговията с тях. Ето какво гласи заповедта:

„ Ст. I. Строго се не разрешава за напред продаването в гр. Варна развалена риба, раци, миди, стриди, скариди и прочие

Ст. II. Пресна риба, що се внася за обмен в града, може да се продава единствено в особено наети за това риболовен дюгени, които да дават отговор на изискуемите се санитарни наредби.

Ст. III. Позволява се по улиците на града да се продава единствено морска риба, като се изключи калкана.

Ст. IV. Сичките типове миди, стриди, раци, скариди и прочие се разрешава продаването им да става единствено в риболовен дюгени.

Ст. V. Около вадата не се разрешава продажбата на никаква риба, така също и миди, стриди, раци и прочие

Ст. VI. Ако до 7 часа вечерта денем, в който рибата е импортирана, не се продаде, то тя требва незабавно да се насолява, в противоположен случай ще се изхвърля от стопаните или надлежните санитарни длъжностни лица.

Ст. VII. Рибата калкан, гюмюш, барбуни, кая, скариди и други, които не подлежат на насоляване след 7 часа вечерта, требва безусловно да се изхвърля като към този момент негодна.

Ст. VIII. Запретява се ловенето на риба и раци в блатата, лежащи по долината на реката Девня и сред Девненското езеро и морето.

Ст. IX. Задължават се занимающите се с пласиране на варени раци и скариди да ги разнасят секога пресни и в чисти кошници (панери).

Ст. X. Против нарушителите на актуалната ми заповед ще се съставляват актове от надлежните санитарни управляващи и ще им се постанова санкция до 50 лв., а рибата ще се унищожава. “

МАРИЦА ГЪРДЕВА, chernomore.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР