Публикуваме прегледа на Института за пазарна икономика на международните класации

...
Публикуваме прегледа на Института за пазарна икономика на международните класации
Коментари Харесай

България в международните класации през 2020 г.

Публикуваме прегледа на Института за пазарна стопанска система на интернационалните ранглисти и мястото на България в тях.

През 2020 година бяха оповестени редица от най-широко употребяваните и постоянни интернационалните проучвания в разнообразни сфери на икономическия и обществен живот. Изследванията употребяват данни за 2019 година или 2018 година, само че неналичието на изключително развиване при резултатите на България демонстрират, че главните проблеми в множеството случаи остават едни и същи през годините.

В началото на годината две постоянни проучвания още един път илюстрираха по какъв начин тежката администрация, множеството регулации и широкоразпространената корупция спъват стопанската самодейност в страната.

Резултат: 72 (от 100)

Място: 61 (от 190)

Прегледът на знаците в Правене на бизнес 2020 (Световна банка) ясно показва къде са главните недостатъци и спънки пред предприемачеството в България - тромавите, мудни процедури, чакането и тежката администрация. Въпреки че е налице муден и еволюционен преход към електронизация на част от услугите и облекчение на административната тежест, страната остава надалеч зад положителните образци от Европа и света. Най-слабите резултати на България са в достъпа до електричество, закриването на съществуваща компания и осъществяването на договорите - при всички главният проблем е извънредно дългото време, което лишават.

Общият резултат на България се е повишил незабележимо с 4 точки от 2010 година.

Резултат: 43 (от 100)

Място: 74 (от 180)

Резултатите на България в Индекса за усещане на корупцията (Прозрачност без граници) пък демонстрират неналичието на значителен прогрес в противодействието на корупцията и съществено закъснение по отношение на практиките в други страни. Изследването демонстрира дефицити в основни области като финансиране на политическите партии и предизборни кампании; съблюдаване на демократични стандарти в изборния развой, независимост на медиите; критерии за избор и назначение на лица на управителни позиции в институциите; дейно следствие на корупцията; лобистка дейност; липса на дейно присъединяване на жителите в консултативния развой, обвързван с взимане на политически решения.

Общият резултат на България се е повишил едвам със 7 точки от 2010 година.

Резултат: 70 (от 100)

Място: 36 (от 180)

През февруари беше оповестен и Индексът на икономическа независимост 2020 (Херитидж). Най-слабият съставен елемент за България още веднъж са знаците за господство на закона, а резултатите демонстрират, че правото на благосъстоятелност не е добре предпазено, а правосъдната власт продължава да бъде институцията с най-ниско доверие в страната.

Общият резултат на България се покачва нищожно със 7,9 точки от 2010 година.

Резултат: 71 (от 100)

Място: 16 (от 117)

През април беше оповестено интернационалното проучване Отворен бюджет 2020 (Инициатива " Отворен бюджет " ). Той демонстрира положителни трендове в представянето на България, само че страната може да реализира бърз прогрес като разшири обсега на данните и знаците в отчета за осъществяване на бюджета за полугодието. Включването на подробен разбор на успеваемостта в постигането на задачите на разходните стратегии в годишния доклад за осъществяване на бюджета също би асъдействало за бъдещо възстановяване на оценката в показателя.

Общият резултат на България се покачва с 15 точки от 2010 година.

Резултат: 36 (от 100)

Място: 28 (от 28)

През юни беше оповестен Индексът за навлизането на цифровите технологии в стопанската система и обществото (Европейска комисия). България е на последно място в Европейски Съюз и позицията ѝ е обусловена от извънредно ниския дял на лицата, които имат най-малко съществени цифрови умения, слабата степен на консолидираното на цифрови технологии и дребния дял на предприятията, които се възползват от опциите на онлайн търговията.

Общият резултат на България се покачва с 9% от 2018 година.

Резултат: 0,798 (от 1)

44 (от 193)

През юли излезе и Индексът за развиване на електронното държавно управление 2020 (ООН), в който България се показва относително добре в международен мащаб, само че едва в европейски. Най-нисък е резултатът в областта на предоставяните електронни услуги, а под междинните стойности за Европейски Съюз е развиването на телекомуникационната инфраструктура.

Общият резултат на България се покачва 43% от 2010 година.

Резултат: 7,74 (от 10)

Място: 32 (от 162)

Представянето на България в Индекса на икономическа независимост по света 2020 (Институт " Фрейзър " ), оповестен през септември демонстрира, че съществени пречки в икономическата независимост остават неосъществената промяна в правосъдната система и неналичието на възстановяване на работата на държавното управление и администрацията.

Общият резултат на България се покачва с 0,06 точки от 2010 година.

Резултат: 5,7 (от 10)

Място: 55 (от 129)

През ноември изданието на Международен показател " Право на благосъстоятелност " 2020 (Алианс " Право на благосъстоятелност " ) още веднъж демонстрира тревожните проблеми в правната среда, както и неналичието на доста усъвършенстване.

Общият резултат на България се покачва с 0,3 точки от 2010 година.

Резултат: 7,93 (от 10)

Място: 34 (от 162)

През декември бяха оповестени три от най-важните интернационалните проучвания за годината.

Индексът на човешка независимост 2020 (Институт " Катон " и институт " Фрейзър " ) показва като съществени недостатъци и ограничавания за жителите и бизнеса в България действието на правосъдната система, регулациите и разноските на държавното управление.

Общият резултат на България се покачва с 0,04 точки от 2010 година.

Резултат: 0,816 (от 1)

Място: 56 (от 189)

Индексът на човешко развиване 2020 (ООН) мери равнището на здравословен и дълъг живот, достъпа до познание и стандарта на живот. България се показва добре в международен мащаб, само че доста по-слабо от междинните стойности за Европейски Съюз.

Общият резултат на България се покачва с 0,01 точки от 2014 година.

Резултат: 515 и 521

Място: 29 и 24 (от 58)

Международното проучване на уменията по математика и естествени науки в IV клас, 2020 (Международна асоциация за оценяване) демонстрира, че България е измежду страните с най-големи разлики сред най-ниските и най-високите резултати, което е типично за страните на дъното на класацията и илюстрира огромните разлики сред обособените учебни заведения и райони в страната.

Общият резултат на България понижава с 9 точки по математика и с 15 точки по естествени науки от 2016 година.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР