Публикуваме изявлението на д-р Наргиз Гурбанова, извънреден и пълномощен посланик

...
Публикуваме изявлението на д-р Наргиз Гурбанова, извънреден и пълномощен посланик
Коментари Харесай

Посолството на Азербайджан у нас оптимистично след изборите

Публикуваме изказването на доктор Наргиз Гурбанова, ексклузивен и пълномощен дипломат на Република Азербайджан в Република България, след извършените избори на 11 април. Текстът се разгласява без редакторска интервенция и корекции. Заглавието и подзаглавието са на редакцията.

Скъпи другари,

Искаме да доведем до вашето внимание долупосочената информация, обвързвана с извършените на 11 април 2018 година в Република Азербайджан президентските избори, които демонстрираха висока изборна интензивност:

- От 5 милиона 332 хиляди и 817 гласоподаватели в изборите участваха 3 милиона 962 хиляди и 123 души и интензивността на президентските избори сформира 74,30%. Изборите, извършени в 5641 изборни пункта в 125 изборни окръга гладко са следени от 60000 локални и интернационалните наблюдаващи. С цел наблюдение на президентските избори, включително и водещите международни Средства за масова информация, в Азербайджан дойдоха 118 задгранични журналиста. Централната изборна комисия на Република Азербайджан обезпечи опция процесът на гласуването да се следи директно в режим " online ", като бяха открити 1000 уеб-камери;

- 894-те интернационалните наблюдаващи (в това число и от Република България), които следиха президентските избори, са представители на 59 страни и 61 интернационалните организация. Изборите бяха проследени от към 20 български наблюдаващи, в това число членове на 44-то Народно заседание на Република България, представляващи разнообразни политически партии, и представители на съдружие " Гражданска самодейност за свободни и демократични избори " (ГИСДИ). В изказванията пред локалната и интернационалната преса интернационалните наблюдаващи оповестиха, че президентските избори са проведени на високо равнище и се организират в транспарантни и демократични условия в сходство с интернационалните стандарти;

- Според формалната информация на Централната изборна комисия на Република Азербайджан вследствие на гласуването президентът на Република Азербайджан Илхам Алиев с 86,03% от гласовете е преди всичко измежду осемте претенденти. След като бяха известни резултатите от изборите президентът Илхам Алиев направи изказване към народа и му изрази благодарността си за проявеното още веднъж доверие, отбелязвайки, че в името на сполучливото развиване на Република Азербайджан като държавен глава през последните 15 години води вътрешна и външна политика, в центъра на която постоянно е бил жителят на Азербайджан, неговите проблеми, неговите грижи и неговото благоденствие и даде обещание, че през идващите 7 години ще продължи политическия курс, ориентиран към непоклатимост, сигурност, развиване и напредък в бъдещата активност.

Високата поддръжка на азербайджанските гласоподаватели е разумният резултат от водачеството на Илхам Алиев, сполучливото демократично развиване и социално-икономическия напредък на нашата страна под неговото управление през последните 15 години и възходящото въздействие на страната на интернационална сцена. Трансрегионалните енергийни и транспортни планове, осъществени от Азербайджан, способстваха освен за просперитета на Азербайджан, само че и за социално-икономическото развиване на прилежащите страни и откриха нови благоприятни условия за взаимноизгодно районно съдействие. Винаги благонадежден сътрудник в интернационалните връзки, Азербайджан ще продължи своята политика на интеграция в международната общественост и ще продължи да развива съдействието си с интернационалните си сътрудници, в това число с Република България и Европейския съюз, които са стратегически му сътрудници в границите на този политически курс.

Това ме прави уверен оптимист за бъдещето на съдействието сред Азербайджан и България, което в действителност има огромен капацитет за развиване.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР