Публикуваме интервю с политолога доц. Стойчо Стойчев, дадено пред -

...
Публикуваме интервю с политолога доц. Стойчо Стойчев, дадено пред -
Коментари Харесай

Стойчо Стойчев: Младите кадри на БСП в Русе не дължат лоялност на Нинова, защото не ги е подпирала тя

Публикуваме изявление с политолога доцент Стойчо Стойчев, обещано пред

- Всички политици твърдяха, че би трябвало да има кабинет непременно. В последна сметка се видя, че никой не направи нищо, с цел да има кабинет. Защо?

- Аз постоянно съм казвал, че е по-добре да не слушаме политиците, а да гледаме какво вършат. "Продължаваме смяната " /ПП/ още преди връчването на мандата - на хепънинг ли, тиймбилдинг ли беше в Банско - са решили, че явяването на избори е по-добрата тактика за тях, тъй като били във прогресивен тренд. И изискванията, които сложиха, бяха Параграф 22 - да изберат Бойко Рашков за началник на КПКОНПИ, което няма по какъв начин да стане до момента в който той е министър в оставка.

Това беше предупреден неуспех за Корнелия Нинова. А "лайфът " на Христо Иванов от петък просто форсира нещата. ГЕРБ се готвят от дълго време за избори. Партиите работят за мобилизацията на твърдите си ядра, като плановете им са за ниска изборна интензивност като предишния ноември, когато тя бе 2,2 млн. гласа. Аз се надявам изборната интензивност да се върне в естествени граници - за есенни парламентарни избори това е 3,5 млн. гласоподаватели.

Това ще докара до различен тип болшинство в идващия парламент. Партиите може да са най-малко 4, най-много 8, като всяко от тези цифри е равно евентуално към сегашния миг. Управлението ще бъде още веднъж съдружно. Възможно е обстановката от 2013 година да се повтори, когато доста партии бяха покрай 4-процентовата преграда и не влязоха. Тогава имаше единствено 4 партии в Народното събрание, 25% от гласовете останаха неизползвани.

Всякакви изчисления сега са противоречиви. Но на Политическа партия са изключително противоречиви, тъй като те нямат даже записана партия. ГЕРБ и Движение за права и свободи разчитат на гласове, които са тествани в избори. Но Политическа партия разделят един електорат с "Демократична България " /ДБ/. Затова е доста значимо по какъв начин ще се явят - дружно или по настрана, и кой кого ще цака с преференциите.

Сега пред президента стои задачата да върне доверието в изборния развой и да подсигурява провеждането на избори, в които повече хора да вземат участие, с цел да се излезе от това необичайно състояние - 2,2 млн. души да избират парламент. Така едно обикновено ръководство не може да се излъчи, камо ли антикризисно или реформаторско. Зад тях са няколко хиляди души от центъра на София. С тази база не могат нищо да създадат колкото и пари да изливат, какъвто и напън да има извън.

В последна сметка се стига до този миг, в който даже и външният напън е осъзнал кадровата си неточност и се е отдръпнал. През ноември, когато се смени болшинството в горната и долната камара на американския парламент, ще станат ясни нещата и тук.

Аз считам, че ще имаме нова изненада на тези избори и тя ще е обвързвана още веднъж с Политическа партия. Но за разлика от предходната година, когато социолозите им даваха 5%, а те изкараха 15%, на тези избори от декларираните в този момент 18, ще имат 5%.

- А по-добър късмет ли биха имали дружно с Демократична България?

- Общият електорат на Политическа партия и Демократична България е 350 000 души. Каквото и да вършат - не могат да го надскочат. Резултатът на Политическа партия през ноември беше функционалност от известността на президента, тъй като той сподели - това са моите хора. Тези гласове, които ги направиха първа политическа мощ, са поради Румен Радев. Но тях в този момент няма да ги има. Останалите гласове, които ще разделят с Демократична България, са постоянно оптимално мобилизирани и вървят да гласоподават. Ако отидат в двупартийния си формат, никаква външна страна няма да активизират, най-вече единият да потъне, да кажем Демократична България. Ако отидат дружно на избори, ще активизират оптимално хората си, гласовете ще си отидат на вярното място.

Тогава обаче Демократична България още веднъж може да потъне, тъй като Политическа партия ще ги изпреварят с преференции. Но таванът е 350 000 души. Аз нямам социологическа организация, само че виждам числата от изборите, а не прогнозните планове. Давам на ГЕРБ към 600 000 гласа. Въпросът е какъв брой по-малки обединения ще съумеят да влязат.

- Какво очаквате за "Има подобен народ " /ИТН/?

- Още преди 3-4 година, когато Трифонов потегли да прави партия, аз споделих: "Акулите ще изядат Слави по места ". Остана без Плевен, без Русе. Въпросът в този момент е дали могат да създадат ефикасна коалиция с Вътрешна македонска революционна организация, което към този момент се завъртя като конспирация. Вътрешна македонска революционна организация разполага с организации, с история, до предходната година бяха в ръководството. Има Такъв Народ имат известни лица, медиен канал, което е доста значимо. Смятам такава коалиция за доста жизнеспособна. Ако се причисли и НФСБ, още по-добре.

- Говори се и за Мая Манолова.

- Мая Манолова е токсична. Биха сбъркали, в случай че я вземат. Защото на всичкото от горната страна Мая протестираше против ръководството на ГЕРБ и Патриотите, какво прави в този момент с Патриотите? В Има Такъв Народ има още живец, дружно с НФСБ и Вътрешна македонска революционна организация биха създали нещо, което да притегля гласове.

То би имало и много редуциращ резултат върху въздействието на Костадин Костадинов и "Възраждане ". Този резултат е по-скоро закостенял - няма да има задявания с НАТО и Русия, ще се работи за запазването на българо-руските връзки такива, каквито бяха преди войната. Така се открива фронт да се притеглят гласоподаватели.

- А партията на Стефан Янев "Български напредък " кой ще я припознае?

- Проруските хора, несъмнено. С Костадин Костадинов ще бъде главната му борба. Много е значимо какво ще бъде отношението на президента към тези субекти.

Защото аз не изключвам опцията президентът косвено да удари едно рамо на Има Такъв Народ. Като чувам представителите на президентството, те малко или доста пазят дейностите на Има Такъв Народ. Защото президентът няма по какъв начин да си прекърши езика и да поддържа някой от така наречен "статукво ". Разривът с Българска социалистическа партия е личен с Корнелия Нинова. С Политическа партия също е личен. Демократична България са фурнаджийска лопата - до момента в който доста го харесваха, внезапно се обърнаха. Не останаха доста варианти за президента.

Като нищо можем да забележим най-после някаква обща работа с Има Такъв Народ, Стефан Янев, Вътрешна македонска революционна организация. Тогава към този момент ще бъде ясно кои са любимците на президента и те много солидно може да се вклинят.

Това, което няма да се случи, е Костадинов с Вътрешна македонска революционна организация в една коалиция, тъй като те имат дългогодишна омраза. Президентът с него имаше някаква заигравка, беше извикал Костадинов на диалог през 2020 година около митингите.

Масовото разбиране е, че президентът е проруски човек. Само че той е проруски на думи, само че не и на каузи. Като виждам какво прави, по-лоялен натовски военачалник от него не съм видял до момента. Президентът единствено на приказки е проруски и по този начин прави идеална работа - обира проруските благосклонности и ги вкарва в канавката. Това за американците е отлично - най-големият ни съперник е наш другар.

- Как ще се подредят партиите по брой гласове?

- Управлението на страната би трябвало да се гради въз основата на мостове, а не на това кой е номер 1. Защото и през април 2021-а ГЕРБ бяха номер 1, само че видяхме какво стана - неодобряваха ги и ги вкараха в изолираност.

Сега е значимо да се работи за създаване на мостове. И да се чака новият катарзис на Кирил Петков и Асен Василев. Защото през ноември те споделяха - с вас сме, господин президент, а през април споделиха - вие сте срам, господин президент. Днес споделят - Бойко е мафиот, на следващия ден ще кажат - Бойко е спасителят на България.

ГЕРБ в коалиция с Движение за права и свободи няма да влезе. И още веднъж на най-гласовитите десни водачи ще им се падне нелеката задача да изясняват за какво Бойко Борисов е "търпим сътрудник ".

Това е един "абсолютен литмус "* накъде духа вятърът. Изведнъж Бойко Борисов ще се окаже поносим съдружен сътрудник в едно ръководство, което би трябвало да избави България и да я държи на страната на положителното, с цел да не падне в лапите на Путин - в случай че слушаме риториката на Христо Иванов.

Кирил и Асен ще се покрият и така нататък Но отново споделям - в случай че имат някакво свястно парламентарно наличие, тъй като тези 350 000 гласа при 3,5 млн. гласоподаватели вършат 10%, което е 25-30 депутати общо за Политическа партия и Демократична България - доста по-малко от настоящето им наличие.

Но в случай че ГЕРБ и Патриотите си създадат работещо болшинство, въобще няма да стигнат до тези хора. Това ще е коалиция на предвидимостта.

- Как ще се развие обстановката с Българска социалистическа партия?

- Българска социалистическа партия се сбогува с присъединяване си във властта. Риториката на Корнелия, че щяла да държи ГЕРБ отвън властта - кого ще държиш с 10 индивида? Тя направи столетницата за посмешище на остарели години. Вместо да връща хората, когато желаеха да се върнат - като Румен Петков, тя ги остракира. Остракира Кирил Добрев. Това са хора, които персонално я заплашват като водач на Българска социалистическа партия, само че не застрашаваха Българска социалистическа партия като фактор.

Българска социалистическа партия съумя от 1997 година да остане в политиката точно въз основата на това, че петнайсетина леви партийки бяха в "Коалиция за България " и на всеки от ръководителите му беше обезпечено депутатско място. Това държеше лявото обединено на фона на разпадащото се дясно и непрекъснатото роене на партии.

Корнелия Нинова не резервира тази неповторима формула, за която постоянно сме хвалели предходните ръководители Станишев и Миков, а направи тъкмо противоположното и повтори грешките на Иван Костов. Като ръководител на Съюз на демократичните сили след 2001 година той стартира да отлюспва, до момента в който най-после докара партията до такава степен, че не можа да влезе в Народното събрание. Това прави в този момент Корнелия Нинова.

- Тя ще мине ли 4-процентната преграда, въпреки всичко има корав електорат?

- Тя има твърда свита от млади протежета, които ѝ обезпечават оставането в партията. Но електората го е изгубила.

Защото алените баби гласоподават за президента. Ако Румен Радев по-активно намекне на тези хора, че си е взел поука, няма да са Кирчо и Асенчо, ще са тествани, наши хора, военачалник Янев - аленият електорат ще гласоподава за военачалник Янев, "нашия военачалник ".

Това са доста значими знаци в българската политика. Един военачалник постоянно коства колкото три госпожи, без значение какви са те. Корнелия Нинова в сегашната конструкция на Българска социалистическа партия си отвори пробойни. Какво ще стане в Перник - бастион на Българска социалистическа партия? Тя има спор и с кмета, и с регионалния началник на Българска социалистическа партия.

В Русе какво се случва? Това са младите фрагменти на Българска социалистическа партия, които не ги е подпирала тя, те не дължат на нея преданост. Лоялност ѝ дължи Божанков. Само че той няма влияние върху електората. Електорално влияние имат Кирил Добрев, кмета на Перник, на Русе.

*литмус - дума, използвана от Кирил Петков
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР