Публикация в български сайт, споделяна множество пъти в социалните мрежи,

...
Публикация в български сайт, споделяна множество пъти в социалните мрежи,
Коментари Харесай

Наистина ли 95% от критично болните пациенти са ваксинирани?

Публикация в български уебсайт, споделяна голям брой пъти в обществените мрежи, съдържа изказване, че имунизациите против Covid-19 не дават предстоящата отбрана против болестта, дори в противен случай.

Европейската консултативна група към Световната здравна организация по в@ксинации, с президент професор Кристиан Перон (Christian Perronne), съобщи през вчерашния ден, че всички имунизирани хора би трябвало да бъдат сложени под карантина през зимните месеци, в противоположен случай рискуват съществено заболяване “ - гласи началото на текста (б.р. - правописът е запазен).

В обявата е представен проф. Кристиан Перон – " президент на Европейската консултативна група по имунизации към СЗО “. Справка в сайта на здравната организация сочи, че най-вероятно става въпрос за Европейската техническа съветническа група от специалисти по имунизацията (ETAGE), предава БНР в свое изследване

Втора информация на уеб страницата на СЗО показва още, че групата от седем експерти няма президент. Неин началник не е посочен. Специалистите се назначават от районния шеф за Европа. T.e. най-малкото купата на Перон не е вярна, което в допълнение подвежда читателя.

Кой е той?

Проф. Кристиан Перон работи във френска болница – експерт е по-инфекциозни заболявания – лаймска болест и сходни. В края на октомври е отстранен от поста шеф на отделението по инфекциозни и тропически заболявания поради " недостойни мнения посред актуалната здравна рецесия, посочени от етичната комисия “.

Освен това самото заглавие на обявата е подвеждащо - в българския текст (базиран частично на интервю на Перон пред френска медия) той не е представен да споделя, че " 95% от сериозно болните пациенти са имунизирани “.

Но пък написа, че израелският доктор Коби Хавив е споделил, че " 95% от сериозно болните пациенти са имунизирани. Напълно имунизираните хора съставляват 85-90% от престоя в болница (хоспитализираните) “.

Д-р Хавив е директор на болница " Херцог “ в Ерусалим. Интервюто с него, което е на иврит, е необятно популяризирано в обществените мрежи със надписи на разнообразни други езици.

Проверка на Агенция Франс прес и на австралийската организация ААП обаче демонстрират, че думите на Хавив са извадени от подтекста.

Всъщност поради високия дял имунизирани против Covid-19 в Израел, който стартира преди множеството страни имунизационната си акция, делът на признатите в болница е по-висок. Освен това Хавив не споделя, че  " 95% от сериозно болните пациенти са имунизирани “.

В изявлението той споделя следното:  " Повечето възрастни са имунизирани, по-голямата част от популацията е имунизирано, и по тази причина към 90 %, 85-90% от приетите в болница тук пациенти са напълно имунизирани “.

Самият Хавив приканва към имунизация против Covid-19. А в края на юли - дни преди изявлението за Channel 13, лекарят посочва пред авторитетния израелски вестник " Аарец “, че хоспитализациите са десетки пъти по-малко спрямо пикове при предходни талази.

Експертите признават, че имунизациите не са 100% ефикасни против ковид, тъй че е допустимо да има хоспитализации.

Но и европейски, и американски специалисти са единомислещи, че имунизациите са ефикасни против заразяване, съществено протичане на болестта и гибел.

A данните от министерството на опазването на здравето на Израел показват, че в болница попадат най-вече неимунизирани. Към 17 декември тежките Covid случаи в Израел са 79 при население от към 9,3 млн. души (по публични данни).

Данни на здравното министерство към 11 септември т.г., представени от в. " Джерусалем пост “, също сочат, че болшинството от тежките случаи в болница са неимунизирани. Към 10 октомври пък едва 7% от тежките и сериозни случаи са с 3 дози ваксина. 

В умозаключение на българската обява е комплициран линк към публикация на френски език. Тя обаче, вместо да е хипотетичен оригинал на изявление с Перон или Хавив, в действителност съставлява просторен материал на Агенция Франс прес, който опровергава като заблуждаващи и даже неоснователни тезите на Перон, изказани в неговото изявление за френска медия.

Твърдението, че " 95% от сериозно болните пациенти са имунизирани “ е НЕВЯРНО, защото се дължи на неопределено предаден откъс, а и се опровергава от формалните данни. Българският текст с това изказване е с изключение на това МАНИПУЛАТИВЕН, липсва подтекст на цитираните изявления, а заглавието - с изключение на погрешно, е и подвеждащо. В публикацията не излиза наяве и дали Перон въобще цитира в даденото в края на ноември изявление това на Хавив от началото на август 2021 г. 

Официални данни за септември показват, че процентът на неимунизирани в тежко положение в болница с Covid-19 в Израел е надалеч по-висок от този на имунизирани. Графиките на здравното министерство на Израел сочат и че смъртността е по-висока при неимунизирани.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР