Публикация, която твърди, че учениците, преминали военно обучение, подлежат на

...
Публикация, която твърди, че учениците, преминали военно обучение, подлежат на
Коментари Харесай

Проверка на факти: Подлежат ли на мобилизация учениците, завършили военно обучение?

Публикация, която твърди, че учениците, минали военно образование, подлежат на “пращане на фронта ”, набира известност в обществените мрежи.

Основното изказване е, че след 11 часа демонтиране и сглобяване на автомат, децата подлежат на готовност (пращане на фронта).

“Ако не сте минали такова образование, никой не може да ви задължи да мрете ”, се споделя още в обявата.

Тя е съпроводена с видео с изявление, а тематиките са разнородни като измежду акцентите са военното образование, даването на оръжия за Украйна, и броят на жертвите от спора.

Към 27 март обявата е споделяна над 1400 пъти, мненията надвишават 260.



Нашата инспекция на обстоятелства сподели, че учениците не могат да бъдат мобилизирани на съображение на плануваното образование в междинните учебни заведения - вижте за какво.

На 22.02.2023 година в портала за публични съвещания на Министерски съвет е качен. Срокът за публично разискване изтече на 25 март.

С наредбата се уреждат наличието, редът и методът на провеждането на образованието при учениците и при студентите от висши военни учебни заведения за подготовка “Офицер от запаса ”.

Предвижда се образованието при учениците да се реализира за 10 образователни часа, разграничени на два стадия в часа на класа - по 5 часа в 10 и в 11 клас.

С плана на наредбата Министерски съвет извършва условието на член 56 на за въвеждане на образование в междинните за учебни заведения за асимилиране на познания и придобиване на умения, свързани със отбраната на родината, дейностите за оцеляване при рецесии от боен темперамент, както и за задачите и дилемите на въоръжените сили. Това условие е в действие от 2020 година.

Какво съставлява образованието?

Проектът на наредбата планува образованието да влезе в действие от образователната 2023/2024 година.

То ще се организира в наличието на класния началник от военни или цивилни чиновници от Министерството на защитата или структури на директно послушание на министъра на защитата. Наредбата регламентира и наличието на образователните часове.

Темите за 10 клас са: Усвояване на познания и придобиване на умения, свързани със отбраната на родината; Същност и наличие на гражданско-военните отношения; Оказване на помощ на популацията от въоръжените сили при рецесии от боен характер; Оцеляване при разкриване на невзривени муниции, както и оказване подпомагане от въоръжените сили на органите за сигурност в битката им против разпространение на оръжия за всеобщо заличаване, противозаконен трафик на оръжие и тероризъм; Защита на популацията и сериозната инфраструктура и присъединяване на въоръжените сили в избавителни и евакуационни действия.

Темите за 11 клас са: Въоръжени сили на Република България - история и настояще; Мисии и задания на въоръжените сили на Република България; присъединяване в интервенции и задачи отвън територията на страната; Същност, цели и задания на запаса на въоръжените сили на Република България; Въоръжение и екипировка на военнослужещите във типовете въоръжени сили; Приемане на военна работа и на работа в запаса на въоръжените сили на Република България.

В наредбата за учениците няма часове с практическа устременост, нито практическо образование за боравене с оръжия. В нито една точка не е регламентиран и въпросът за готовност след приключено образование в приблизително учебно заведение.

Според, който аргументира проектонаредбата, въвеждането на този вид образование цели:

" обезпечаване образованието на българските жители за отбрана на Отечеството в двата стадия за придобиване на приблизително обучение (10-ти и 11-ти клас) посредством асимилиране на познания и придобиване на умения, свързани със отбраната на родината, дейностите за оцеляване при рецесии от боен темперамент и за задачите и дилемите на въоръжените сили... ”

Попитахме Министерство на защитата подлежат ли на готовност учениците, минали военно образование:

“Учениците, минали подобен вид образование в часа на класа, не подлежат на готовност. Обучението се организира в класна стая, а не на полигон или във военно формирование, напълно под формата на лекции и презентации в наличието на класен началник. Учениците не минават военна подготовка, не се вписват на боен доклад и не подлежат на готовност ”, показаха от МО.

Кой предстои на готовност?

Този въпрос е регламентиран в в Глава пета - “Положение на война, военно и изключително състояние. Мобилизация ”.

Мобилизацията е развой за прекосяване на въоръжените сили и структурите от системата на националната сигурност от мирновременна към военновременна организация и активност.

Според член 116 от закона от часа и деня на оповестяване на състояние на война или на военно състояние стартира военновременната работа на :
военнослужещитерезервистите на дейна работа във въоръжените силикурсантите
Според Закона за запаса на въоръжените сили на Република България (чл.2 и чл.3) запасът се състои от български жители и техника за комплектуване на:
военните формирования от въоръжените сили в спокойно и военно време; запасните и техниката-запас по Закона за запаса на въоръжените сили на Република България, както и структури от другите сили от системата за национална сигурност на Република България, избрани с акт на Министерския съвет
Въоръжените сили на Република България включват : Българската армия; работа " Военна полиция " ; работа " Военно разузнаване " ; военните академии и висшите военни училища; Военномедицинската академия; Националната гвардейска част; Военно-географската служба; Централното военно окръжие; Централния артилерийски механически изпитателен полигон; Комендантство към Министерство на защитата (чл. 50 от Закона за въоръжените сили на Република България).

В състава на въоръжените сили във военно време се включват запасните и техниката-запас по Закона за запаса на въоръжените сили на Република България, както и структури от другите сили от системата за национална сигурност на Република България, избрани с акт на Министерския съвет.

Резервът се комплектува на непринуден и на наложителен принцип.

Доброволният принцип се ползва за български жители, които са изявили предпочитание да служат в запаса или да дават техника за избран интервал от време при условия и по ред, избрани със закона.

Задължителният принцип се ползва за български жители, които не са със статус на резервисти, само че имат военна или друга специфична подготовка или имат техника и могат да получат мобилизационно предопределение.

В тези случаи жителите получават статус на запасни, а техниката - статус на техника-запас.

Заключения:
Военновременната работа при готовност няма отношение към образованието, планувано в плана на Наредбата за образование в междинните учебни заведения. Хората, които подлежат на военновременна работа, се дефинират според Закона за защитата и въоръжените сили на Република България и Закона за запаса на въоръжените сили на Република България без значение дали по време на междинното си обучение са имали часове по военно образование или не. Обучението в междинните учебни заведения, заложено в проектонаредбата, не планува практическо образование по боравене с оръжие, нито " демонтиране и сглобяване на автомат ". Не е правилно и изказванието " Ако не сте минали такова образование, никой не може да ви задължи да мрете ”, в случай че приемем, че то се отнася към мобилизация/изпращане на фронта. Хора, които не са минали военно образование в междинното си учебно заведение, могат да бъдат мобилизирани при положение на война, в случай че дават отговор на реда, заложен в българското законодателство.
Ако попаднете на информация в обществените мрежи, която буди въпроси, не се колебайте да се и да сигнализирате отдела за инспекция на обстоятелства на " По света и у нас ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР