Публично разследване на убийството на малтийската разследваща журналистка установи, че

...
Публично разследване на убийството на малтийската разследваща журналистка установи, че
Коментари Харесай

Малта е отговорна за смъртта на журналистката Дафне Каруана Галиция

Публично следствие на убийството на малтийската проверяваща журналистка откри, че страната носи отговорност за гибелта й, съобщи Би Би Си.

В отчета се споделя, че страната не е разпознала рисковете за живота на репортера и не е подхванала рационални стъпки, с цел да ги избегне.

Каруана Галиция почина при нахлуване с кола бомба покрай дома си през октомври 2017 година

Разследване докара до оставката на премиера през 2019 година, откакто неговите близки сътрудници бяха забъркани.

Той обаче отхвърли обвиняванията в корупция.

Наречена „ Жената Wikileaks “, Каруана Галиция разкри мрежи за корупция в страната и в чужбина.

Когато умря на 53 години, тя бе работила 30 години като публицист. Каруана Галиция безмилостно упреква малтийските политици и други чиновници в корупция в известния си блог Running Commentary.

Тя бе недопечен критик на държавното управление. През 2017 година тя дейно провокира предварителни избори, като разгласява обвинявания, свързващи Мускат със абсурда с Панамските документи, който разкрива укриването на налози от богатите.

Семейството на Каруана Галиция потърси без значение обществено следствие на убийството ѝ.

През последните две години следствието е изслушано от десетки очевидци, в това число следователи, политици и публицисти.

В заключенията си, написани в отчет от 437 страници, се споделя, че страната е " основала атмосфера на безотговорност, подбудена от най-високите ешелони на властта ".

В него се приказва за " неоправдана непосредственост " сред огромния бизнес и държавното управление. Докладът съдържа и рекомендации за възстановяване на законите и по-добра отбрана на публицистите в Малта.

Засега са упрекнати единствено шепа лица.

През февруари един от тримата мъже, упрекнати в ликвидиране на Каруана Галиция, се призна за отговорен и беше наказан за 15 години затвор.

Останалите занапред ще бъдат изправени пред съда.
 Пореден министър подаде оставка по случая Дафне Галиция Пореден министър подаде оставка по случая Дафне Галиция
Още един малтийски министър подаде оставка, откакто в пресата се появи информация за връзки сред брачна половинка ѝ и индивидът, възнамерявал убийс...

Четвърто лице, малтийският предприемач, също е упрекнат в съучастничество в убийството - обвиняване, което той отхвърля.

Той бе задържан през ноември 2019 година, до момента в който се опитваше да отплава с яхта от Малта и в този момент чака съда.

След убийството на Каруана Галиция, нейният наследник Пол нанесе удар по страната, която той назова " мафиотска страна ".

Неговата майка бе убита „ тъй като стоеше сред върховенството на закона и тези, които се опитваха да го нарушат “, сподели той.

В изказване в четвъртък нейното семейство съобщи: „ Надяваме се, че тези разкрития ще доведат до възобновяване на върховенството на закона в Малта “.

Още от ЕВРОПА:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР