Публично-частно партньорство е създало център за приютяване на бежанци, който

...
Публично-частно партньорство е създало център за приютяване на бежанци, който
Коментари Харесай

Един работещ вариант за украинските бежанци

Публично-частно партньорство е основало център за приютяване на бежанци, който сега приютява над 120 души. Принципът на деяние е поддръжка в първите дни и намиране на работа до 4 месеца плюс обучение за децата. Средствата са минимални и идват най-вече от донори и от Организация на обединените нации.
Сградата е малко неугледна, само че пък вътре е топло, мирише на вкусно приготвена храна и из коридорите тичат деца. С други думи, става като за втори дом. Това е и името ѝ - " Втори дом ", или център за настаняване на украински бежанци в Пловдив.

Той се обитава в някогашната белодробна болница в източната част на града. Негов създател и главен покровител и до през днешния ден е украинката Наталия Еллис, която работи посредством фондацията си Ukraine Support & Renovation.
Реклама
" В Пловдив сме късметлии, тъй като моята идея и тази на спешния център към общината работят доста, доста добре и в една посока ", споделя за " Капитал " украинката.

" Втори дом " е нещо неповторимо за града, а и за страната. Това е публично-частно партньорство, където ежедневната работа се прави от украинците, които ръководят на дневна база центъра, а ние осигуряваме базата, спомагаме за ремонта, сметките на водата и тока и други ", уточни за " Капитал " заместник-кметът на Пловдив Стефан Стоянов.

Всичко това се случва най-вече с персонални средства на семейство Еллис, с набрани средства от доброволчески начинания на частни и юридически лица, фондация " Америка за България ", която подарява 55 хиляди лева, и последното финансиране от Организация на обединените нации на стойност 40 хиляди лева

Осем месеца след началото на войната, изправени пред нова вълна зимни бежанци, още веднъж се питаме какво да се прави с тях, по какъв начин да се интегрират допустимо най-ефективно и бързо и би трябвало ли България да продължи досегашния си модел. На 15 ноември изтича държавната стратегия за настаняване по хотелите. На този декор моделът на Наталия Еллис, в който частната самодейност среща поддръжка от локалната и централна власт, може да се окаже един от дребното в действителност работещи.
Реклама Пътят на спасението
Наталия и нейният брачен партньор Влад Еллис, който е шеф на една от огромните IT компании в Града под тепетата, идват в България преди седем години. " Решението да се преместим го взехме дружно с мъжа ми още през 2014 година Не ни беше елементарно, само че когато стопираха водата към Крим, просто ни стана ясно, че това няма да е краят и че ще има по-голям спор в бъдеще, а такава среда не е подобаваща за развъждане на семейство. Това споделих и на околните ми и се преместихме ", споделя Еллис.

Предусещайки заплахата от задаващ се спор и заради обстоятелството, че брачният партньор ѝ е на половина българин, фамилията се реалокира да живее в България, в родния град на Влад - Пловдив.
Наталия Еллис, създател и главен покровител и до през днешния ден на " Втори дом " Фотограф: Антон Чепилски
Контактите си с локалната власт стартира още през 2015 година, когато се реалокира в града дружно със своя брачен партньор. " Тогава първото нещо, което потърсих в града, беше Ботаническата градина, тъй като заниманието ми в Украйна беше да размножавам кактуси ", споделя Еллис. В същия интервал по нейни думи тя стартира да се среща с представители от управническия състав на града, които контакти в последна сметка се оказват от изключителна изгода години по-късно.

" Когато майка ми се обади в шест сутринта (на 24 февруари), с цел да ми каже, че войната е почнала, разбрах, че моят живот ще се промени вечно ", споделя украинката. Без капка подозрение какво тъкмо би трябвало да направи, тя незабавно стартира организация по спасяването на другари и близки от Украйна. Сред тях са най-вече дами с деца и бременни. Така единствено през първата седмица семейство Еллис прибират при себе си в офиса и при познати към 150 души, най-вече майки с деца ( " Капитал " описа за при първата вълна през март).
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР