Публичният й образ е старателно дирижиран, представяха я за руската

...
Публичният й образ е старателно дирижиран, представяха я за руската
Коментари Харесай

В служба на империята на злото – коя е Даря Дугина?

Публичният й облик е усърдно дирижиран, представяха я за „ съветската Марин льо Пен “

Илиана Славова

Руската националистка Даря Дугина, която беше взривена в колата си вечерта на 21 август, е известна в страната си като политическа активистка и журналистка, глас и лице на концепциите на евразийството и „ съветския свят “, прокламирани от нейния татко Александър Дугин. Яростна противничка на устрема на Украйна към евроатлантическа интеграция. През това лято Съединени американски щати и Англия й постановиха наказания, тъй като постоянно е разпространявала дезинформация за украинската страна, целяща да я дестабилизира и да подкопава нейния суверенитет. Включена е и в санкционните описи на Канада, Австралия и Нова Зеландия. Някои я назоваха „ съветник на Путин по пропагандата (като Владимир Соловьов, Олга Скабеева и т. н.), единствено че освен това “. Наричана е още 

„ съветската Марин льо Пен “,

само че аналогията е прекомерно повърхностна. Ако Льо Пен се стреми да постанова концепциите си във Франция, пропагандната активност на Дугина се вписва в тежненията на Кремъл към владичество на интернационалното поле. 

Информацията за нея е нищожна и шаблонизирана – в разнообразни източници се наблюдават едни и същи данни и бели полета, като че ли общественият й облик е усърдно дирижиран. Това поражда редица въпроси  за достоверността на изявленията.    

Известно е, че е родена в Москва, на 15 декември 1992 година в семейство на философи. Баща й Александър Дугин е вманиачен покровител на концепцията за съветската изключителност и имперските упоритости на Кремъл, изкушен от езотериката. Наричат го „ мозъка на Путин “. Смята се, че той е вдъхновителят на съветската експанзия против Украйна. 

Според изявленията, в ученическите си години Дария Дугина е имала интерес към изкуствата – взела участие е в учебна група, свирела на флейта. През  студентския си интервал имала своя групировка за електронна музика и даже правела записи. Според неин прочут, тя била модерна млада жена „ от класа “. Друга нейна позната споделя, че като студентка е желала да избяга от вкъщи си поради властния си татко, само че не е довела желанията си до дъно – прекалено много обичала брат си и фамилията си, по този начин била възпитана. Достоверността на тези разкази не може да бъде доказана. 

Друга жена, която твърди, че се е срещнала с Дугина, споделя, че е очаквала да види „ недопечен, безапелационен човек “, а тя се оказала „ топла и открита “, „ изчерпателен събеседник “, „ с изискан усет “. 

Това влиза в несъгласие с разобличаване, направено от фотографа Владимир Машатин, който преди е работил за изданието „ Новые Известия “, а през днешния ден живее в Бостън. Той разгласява във Facebook своя фотография от 2007 година, на която се вижда 15-годишната Даря Дугина, снимана на митинга " Имперски марш ", проведен от Евразийския съюз на младежта, на Триумфалния площад в Москва. „ Още на 15-годишна възраст Дария Дугина беше

 завършена рускиня,

чийто мозък беше изцяло прогнил от татко й! Даша не пропусна нито един протест, на който се изявяваше Александър Дугин, само че не се качваше на сцената - постоянно беше в тълпата. “ – написа Машатин. 

Твърди се, че Дария Дугина не е имала желание да следва стъпките на родителите си, само че въпреки всичко през 2014 година приключва философския факултет ва Московския държавен университет, а по-късно пази дисертация за политическата философия на Платон. Предполага се, че това е повода по-късно в журналистическите си изяви да избере псевдонима Дария Платонова.  Неназован източник от факултета твърди през изданието „ Медуза “, че тя е била една от „ най-умните студентки “. 

През образователната 2012/13 година тя отива на научен стаж в университета „ Мишел дьо Монтен “ в Бордо, където има опция да се запознае с френските проучвания за платонизма в богатите библиотеки на Франция. Твърди се също, че е научила съвършено френски и през оня интервал е почнала по-активно да се интересува от политика. Може да се спори обаче дали ползата й към политиката е провокиран от университетското образование или това образование изначално е определено, с цел да обслужи бъдещата й кариера в съветския политически живот.

Дугина се декларира като близка по хрумвания с десните европейски партии, изключително с Националния фронт на Марин льо Пен. Същевременно в обществените си изяви в Русия тя показва искрено антизападни възгледи. Толкова по-странно наподобява в този подтекст, че краят й настъпи до момента в който шофираше джип Toyota Land Cruiser Prado.

Още в края на първото десетилетие от нашия век дъщерята на Александър Дугин стартира да се изявява в съветските медии по вътрешнополитически и интернационалните тематики и събития. Пише в близки до властта медии, появява се в пропагандните канали Russia Today и „ Звезда “,  води излъчвания в радио „ Комсомолская истина “ и в следения от Кремъл ТВ канал „ Царьград ТВ “ на олигарха Константин Малофеев. Работи и като основен редактор на уеб страницата United World International (създаден през 2020 г.) на „ готвача на Путин “ Евгений Пригожин, прочут и като собственик на съветските ферми за тролове.

Руската редакция на Би Би Си отбелязва, че Дугина работи и като пресаташе на татко си, приготвя материали за уеб страницата му и се занимава с всичките му каузи. Под негово въздействие тя се увлича по религията.

Канена е в медиите като политолог и е считана за специалист по френския политически живот. Прогнозата й, че идва краят на ерата Макрон и че настоящият президент на Франция няма да бъде избран отново, търпи неуспех. 

За персоналния й живот  не се знае нищо – за разлика от западната традиция обществените персони да застават пред обществото със фамилиите си, в Русия политическите фигури не считат, че дължат такава бистрота и даже се стремят да пазят в загадка персоналните си каузи. В съветските медии се тиражира само хвалебствието, че Даря Дугина е избрала да няма свое семейство, тъй като се е посветила на Русия и „ специфичната военна интервенция “ за нея е по-важна. 

Съзвучна със своя татко в апелите за възобновяване на съветската империя, Дугина счита, че Русия би трябвало да стане привлекателен център за страните от някогашния Съветски съюз и Азия и да оглави процеса на преход към многополюсен свят. 

Нарича Украйна „ хигиеничен кордон “ сред Русия и Европа, интензивно поддържа съветската инвазия още от първия й ден и твърди, че военните закононарушения на руснаците против украински цивилни са инсценирани. На 24 февруари написа възторжено-мистичен отзвук в канала си в мрежата Телеграм: „ Вчера през нощта вървях по пуста  московска улица и на къща в далечината се развяваше съветският байрак. И безшумно ромолене: руснаците идват. Женска вътрешен глас — мощна. По някаква причина обърнах внимание на това мъртвило и този байрак. В главата ми девиз — „ Империя, бъди! “ Аз се разсъниха и империята се сбъдна. “ 

Солидаризира се с позицията на татко си Александър Дугин, който назовава украинците нацисти и приканва:  " Убивайте ги, убивайте и убивайте. "   Тя от своя страна твърди, че „ специфичната военна интервенция “ е прекомерно мека.

През това лято Дугина посети окупираните от съветските военни територии в Донбас и направи невъобразим по цинизма си репортаж от Марипулол – от „ Азовстал “. Тя 

назовава украинските бранители „ нехора “, 

а самия „ Азовстал “ разказва като място с „ черна, сатанинска сила “.

„ Ние започнахме тази интервенция доста внимателно и деликатно, само че несъмнено от време на време би трябвало да сме малко по-твърди и малко по-малко да прощаваме. Тук е належащо да се основат трибунали:  Мариуполски арбитражен съд, Донецки арбитражен съд — във всеки град трябвя да има арбитражен съд сходно на Хага, който да проверява закононарушенията на тези нехора. “ – разяснява тя по-късно в студиото на държавния съветски Първи канал.  Дугина е измежду създателите на книга за съветската инвазия, която следва да излезе през тази есен със заглавие „ Книга Z “.

В Русия сбогуването с нея беше патетично, в духа на руските обичаи за конструиране на действителност. У нас не стихват разногласията дали гибелта й е трагично събитие или отмъщение от ориста. Всяка интерпретация може да бъде оспорена, само че има нещо, което е ясно: Даря Дугина НЕ е почтена.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР