Публична лекция на тема Проблемите пред върховенството на закона и

...
Публична лекция на тема Проблемите пред върховенството на закона и
Коментари Харесай

Юридическият съветник на посолството на САЩ у нас говори за корупцията във Варна

Публична лекция на тематика " Проблемите пред върховенството на закона и правораздаването “ с гост-лектор Питър Халпърн – непрекъснат юридически консултант на Американското посолство в Република България, се състоя на тези дни в Икономическия университет във Варна. Събитието беше проведено по самодейност на катедра " Правни науки " във връзка Международния ден за битка с корупцията.

На лекцията, обвързана с тематиката на дисциплината " Наказателно право и развой “, участваха регионалният шеф на област с административен център Варна проф. доктор Андрияна Андреева (преподавател в ИУ – Варна), студенти от разнообразни курсове в ОКС " бакалавър “ и ОКС " магистър “, възпитаници от Варненската филантропична гимназия, преподаватели и чиновници на университета, чиновници на Областна администрация – Варна.

Съветник Халпърн срещна аудиторията с някои съществени аспекти на Международния пакт за битка с корупцията на Организация на обединените нации, в действие от 2005 година, към който досега са утвърдили 190 страни и най-важните, включени в акта области – превантивни ограничения, криминализиране на действията, свързани с корупционни практики и особеностите на правоприлагането, интернационалното съдействие при шерване на доказателства и други Разясниха се и съответните практики на американското правосъдие за превъзмогване и санкциониране на закононарушенията, свързани с корупцията. В умозаключение господин Халпърн заключи, че корупцията е световен проблем, подкопаващ демокрацията и върховенството на закона, който би могъл да се преодолее единствено със взаимни старания на жители и институции.

Лекцията беше посрещната с извънреден интерес от аудиторията, като младежите имаха опция да зададат въпросите, които тя провокира у тях. Те показаха своята задоволеност от увлекателната и настояща тема на обществената лекция и засегнатите в нея въпроси, доказващи, че битката с корупцията с изключение на световно предизвикателно е и борба, в която следва да е зает всеки един жител.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР