Публичен портал, който дава възможност на потребителите да получават данни

...
Публичен портал, който дава възможност на потребителите да получават данни
Коментари Харесай

Онлайн портал с информация за река Искър в реално време ще заработи до края на годината

Публичен портал, който дава опция на потребителите да получават данни за положението на водосбора на река Искър, ще бъде построен до края на годината. Реализацията му е по плана за основаване на Система за ръководство на водите в басейна на река Искър в действително време, оповестяват на уеб страницата си от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Платформата ще може да се употребява от експертите в системата на Министерство на околната среда и водите, Националната електрическа компания, „ Напоителни системи “ ЕАД и Националния институт по метеорология и хидрология. Системата ще осведоми и близо 1,3 милиона жители, които живеят на територията на осемте общини по поречието на реката – Столичната, Своге, Костинброд, Елин Пелин, Горна Малина, Сливница, Роман и Ботевград. Публичният портал ще дава свободен достъп на обществото до настояща информация както за положението на водното равнище и размер, по този начин и за идентифициране на сериозните точки по водосбора на река Искър, показват от Министерство на околната среда и водите. Целта е популацията да бъде предизвестено при опасност от наводнения или дефицит на вода.

Модулите на системата са създадени по този начин, че въз основата на централизирано събиране, култивиране и разбор на информацията в действително време да се вземат навременни, съответни и ефикасни решения и вярно систематизиране на дилемите сред всички участници в процеса по ръководство, мониторинг на водите и стопанисване на водностопанските системи, споделят от министерството. Цели се и понижаване на риска от наводнения в четири от общо 116 разпознати региона със забележителен евентуален риск от наводнения, попадащи в басейна на река Искър.

Миналата година Народното събрание ратифицира Изменение №1 на Споразумението за даване на помощни услуги в подкрепа на правенето на проекти за ръководство на речните басейни и проекти за ръководство на риска от наводнения за Република България сред Министерство на околната среда и водите и Международната банка за възобновяване и развиване от 26 юни 2018 г.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР