Птиците в земеделските земи продължават да намаляват с най-бързи темпове

...
Птиците в земеделските земи продължават да намаляват с най-бързи темпове
Коментари Харесай

Птиците в земеделските земи продължават да намаляват с драстични темпове

Птиците в земеделските земи не престават да понижават с най-бързи темпове от всички останали типове – с 37% от 2005 година до момента. Това демонстрират резултатите от мониторинга на широкоразпространените типове птици (МОВП), извършен за 19-а поредна година и проведен от Българско сдружение за отбрана на птиците (БДЗП) като част от Националната система за мониторинг на биологичното многообразие.

Анализът се базира на 245 места в цялата страна, които са броени най-малко 3 години в интервала 2005-2022 година През 2022 година са регистрирани най-високият брой места за преброяване (т.нар. квадрати) за последните 9 години: 122.

В резултат на мониторинга през 2022 година е оценено положението на 80 типа птици, като 26% от тях понижават – със 7% повече спрямо 2021 година (19%). Нарастващите са 19%, а тези със постоянни трендове – 18%. Сред най-силно намаляващите типове са селска и градска лястовица, дебелоклюна чучулига, пъдпъдък, домашно врабче. Сред най-уязвимите са насекомоядните типове птици, които понижават с по-бързи темпове от зърноядните.

Сред главните аргументи за спада в популациите на птиците е разораването на затревени площи, унищожаване на синори и използването на пестициди.

Видовете с най-голямо нарастване са гривяк, фазан и огромно белогушо коприварче.

БДЗП провежда онлайн събитие на 27 октомври от 11 часа, на което ще бъдат показани резултатите от изследването, оповестени в отчета за Състоянието на широкоразпространените птици в България за интервала 2005–2022 година Потвърдете присъединяване си в него, с цел да получите уведомление, когато излъчването стартира. Записът на събитието и отчетът ще бъдат налични за гледане и евакуиране след приключването му.

Мониторингът на елементарните типове птици е активност, която стартира да се организира в България през 2004 година и ни дава информация, с изключение на за положението на избрани типове, и за положението на природата и процесите, които протичат в нея. Преброяването на птиците е самодейност, която се организира в цяла Европа.

България е страната с най-добре показаната скица за мониторинг на Балканския полуостров, с максимален брой квадрати за проучване и най-дългосрочно и редовно функционираща самодейност. Наблюденията от България служат и за голям брой изследвания, свързани с опазването на птиците и техните местообитания в цяла Европа.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР