Птичият грип е с много по-голяма смъртност от КОВИД-19, когато

...
Птичият грип е с много по-голяма смъртност от КОВИД-19, когато
Коментари Харесай

Д-р Петър Марков: Птичият грип е с много по-голяма смъртност от КОВИД-19, когато попадне у хората

Птичият грип е с доста по-голяма смъртност от КОВИД-19, когато попадне у хората. Има доказателства, че този вирус е мутирал и се предава и сред бозайници, а освен сред птици. Това сподели епидемиологът, работещ във Англия, доктор Петър Марков в предаването „ Събуди се " по Нова телевизия.

Той разяснява предизвестието на епидемиолога Ричард Пийбоди от СЗО за пандемия от птичи грип. „ Важно е да кажем, че птичият грип е много по-различен от елементарния сезонен грип. Птичият грип, когато попадне у хора е извънредно високо патологичен. За съпоставяне до момента в който при КОВИД-19 1 на 1000 инфектирани може да почине, то при птичия грип смъртността е 2 на 1000 души. Тоест леталитетът е над 60%, когато този вирус е в хора ", изясни специалистът.

Вирусът на птичия грип за благополучие по-трудно се предава сред хора. Практически няма случаи на предаване на този вирус от човек на човек. През последния месец обаче има докладвани две епидемии сред бозайници - вирус във плантация от норки и при тюлени край Перу. „ Това поражда терзание, че вирусът е съумял да се съобщи сред бозайници. Скокът сред акомодация при птици акомодация при бозайници е доста по-голям. Ако имаме патоген, който убива всеки втори и може да се предава сред хора, това е доста съществено ", съобщи Марков.

Произходът на вируса, който аргументи тази пандемията през последните към този момент три години, е от огромно значение. Правят се проучвания и изследвания в тази тенденция, разяснява той.

Изказването на шефа на ФБР Кристофър Рей, че КОВИД-19 най-вероятно идва от следена от китайското държавно управление лаборатория, e 100% политика и 0% просвета, счита той. Има доста доказателства за генезис на вируса от животни, само че не и от приключване от лаборатория, уточни Марков.

„ Имаме продължаваща циркулация на ковид - от последните подварианти на Омикрон, които еволюират един от различен. Омикрон е с много по-ниска патогенност. Доста от хората по света са с имунитет - било то от преболедуване, било то след имунизация. Нивата на заболеваемост и смъртност са доста по-добре по отношение на година или две по-рано. Но не трябва да забравяме, че COVID-19 не е липсващ. Той циркулира и еволюира и постоянно има риск да се появи нов вид, който е по-неблагоприятен ", изясни епидемиологът.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР