Псковският митрополит Тихон (Шевкунов) отмени за своята епархия обичая да

...
Псковският митрополит Тихон (Шевкунов) отмени за своята епархия обичая да
Коментари Харесай

Духовникът на Путин отмени скандална църковна практика в голяма област в Русия

Псковският митрополит Тихон (Шевкунов) анулира за своята епархия обичая да се подарява " пликче с пари " на архиерея по разнообразни мотиви, заяви БГНЕС.
Решението си митрополитът разгласи по време на годишното епархийско заседание в Псков със следните думи: " Скъпи отци и братя, ние напълно отменяме всички типове " пликчета ", поднасяни по случай годишнина от хиротонията, именни дни и други сходни. В такива случаи аз с признателност одобрявам положителните пожелания и се надявам на вашите молебствия, предпочитайки да посрещам значимите за мене дати в стеснен и молитвен кръг. Това е всичко, забравете за пликчетата ".
В Руската православна черква необятно е публикувана практиката да се събират " пликчета " с пари от енории, посещавани от архиерей, или като дарове за негов персонален празник. Това скандализира енориашите, само че все пак тази процедура мълчешком и стабилно се ползва. Периодично духовници от разнообразни епархии подават тъжби до Патриаршията, без обаче да последва санкциониране на тази процедура.
Според добилия гласност скандал от 2015 година в Новокузнецка епархия, за всяко посещаване на архиерея за празниците на по-големите храмове те би трябвало да дадат „ плик “ със 100 000 рубли (близо 3000 лева.), които се разпределят сред епископа, секретаря на епархията и още две доближени на владиката лица. Освен това всяка енория би трябвало да отдели за „ софра “ на архиерея 10-15 хиляди рубли (около 300 лева.).
На годишното отчетно заседание в Псков митрополит Тихон настоя също и за бистрота във финансовата отчетност на църквата. Според него хората ще имат доверие на църквата единствено в случай че видят, че се води непоколебим и почтен доклад на постъпилите и изразходвани средства. Освен това централните храмове в Псков са в положение да оказват помощ на селските свещеници, както и на пенсионираните клирици, а също и на попадиите, останали вдовици.
" Настоявам всеки храм да изготви лист на нуждаещите се от помощ – богатите енории могат да оказват такава. Това е наше християнско обвързване ", съобщи митрополитът.
Митрополит Тихон (Шевкунов) беше повдигнат на Псковска епархия много ненадейно, в средата на месец май предходната година, а до тогава ръководещият архиерей Евсевий научи за " отдръпването си на покой в манастир " от медиите. Тихон е прочут като " духовникът на Путин ". Неотдавна съветският президент реализира частна аудиенция при него в Псков, която беше сбито оповестена на уеб страницата на Кремъл, без да се показва задачата. Масово в съветските медии се разяснява вероятността Псковският митрополит да смени на патриаршеския трон патриарх Кирил.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР