Психотерапевтът и преподавател д-р Давид Йерохам смята, че в обществото

...
Психотерапевтът и преподавател д-р Давид Йерохам смята, че в обществото
Коментари Харесай

Психотерапевт за последиците от пандемията: Хората се чувстват изоставени

Психотерапевтът и учител доктор Давид Йерохам счита, че в обществото се е засадило неприятно възприятие около цялата обстановка с пандемия та. Той разяснява случая, при който пасажер пътува от Германия до България, макар че е инфектиран с ковид.

„ Чувството за изтощение сякаш довежда и до обезщетителни изразявания, тъй като в основата на експанзията е възприятието за уязвимост. Пътникът с Covid-19 би могъл да бъде спрян от институцията – водачите на този рейс, те не са го спрели, свалили са го самите пасажери към този момент в България. Това е като отплата на обезсилването. Всъщност, когато сме безсилни, ние ставаме корумпирани. Тук почтени няма. И по този начин възприятието на изтощение води до групова експанзия “, счита Йерохам.

Според него изтощение се усеща и в тази ситуация, при който служители на реда гонеха и биха дрогиран водач. По тази тематика той съобщи:

„ Криминалната история е обособена. Там полицията е институцията. Но и те са в обезсилено положение. А безсилието натрупа доста яд. Полицаите се пробват да възстановят своя имидж, своя облик, а те са унижавани непрестанно през последните години. И те бият един човек, все едно че бият безсилието в себе си, личната си импотентност. Те също като нас ненавиждат да са безсилни. А те би трябвало да извършват закона. Протестите за и срещу това принуждение над дрогирания шофьор си ги обяснявам с това, че групата се разпознава със мощния, по тази причина са митингите в поддръжка на този побой ".

Потресаваща е и историята на майка и щерка, които се самоубиха поради бедност. Пред БНР психотерапевтът уточни нуждата от емпатия. 

" Тези две дами са живели при извънредно мизерни условия, майката е била и сляпа, никой за жалост не се е усещал, че имат потребност от помощ, а хората не са се познавали дори….Ако някой знаеше за тях, можеше да бъдат избавени. Това е една огромна самотност и изоставеност за тези две дами ", изтъка той. 

Заключението на експерта е, че обществото е в огромна рецесия.

" Хората се усещат анонимни и изоставени. Вероятно значение имат единствено някакви решения, които се вземат единствено по върховете, а хората са някакви марионетки, изгубили всякакво значение ", заключи психотерапевтът. 

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР