Психологичната граница от 1000 регистрирани случая на граждани, заразени с

...
Психологичната граница от 1000 регистрирани случая на граждани, заразени с
Коментари Харесай

Коронавирусът вече зарази над 1000 у нас


Психологичната граница от 1000 регистрирани случая на жители, инфектирани с ковид у нас, е премината. За последното денонощие в страната новорегистрираните са 49 пациенти. От тях в болница са 21. Общо инфектираните с COVID-19 в България са 1015. Това е с 5,1% повече от през вчерашния ден.

Това заяви на брифинга на спешния щаб тази заран неговия ръководител ген. Венцислав Мутафчийски, представен от БГНЕС.

За последното денонощие в Плевен са регистрирани 17 нови случая. 13 от тях са от цех “Мизия ”, има двама в УМБАЛ “Плевен ” и двама в УМБАЛ “Червен бряг ”.

В София са 16. Трима души са в Александровска болница, по един в Инфекциозна болница и във ВМА и амбулаторни са 11.

Момиче на 15 години в Кюстендил също е инфектирано. То е в положително общо положение, не е настанено в болница.

3 са новите случая на медицински личен състав, инфектиран с вируса – доктор от Видин и две медицински сестри от Сливен и от Бургас.

Двама души са умряли за денонощието и с тях общия брой на жертвите у нас стават 47. Жена от Сливен на 77 години и 49-годишен мъж, който след 11 дни интубация е умрял в „ Пирогов “ са двата смъртни случая. Няма данни за съпътстващи болести на двамата умряли.

Спрямо болница „ Св. Иван Рилски “ са направени изследванията на всички пациенти, които са били контактни през последните 14 дни, сподели шефът на РЗИ-София доктор Дончо Пенчев. И във втората клиника по гастроентерология се откри още един доктор и един пациент, които са били в контакт с първия потвърден пациент в хематологията. Имаме миграция на болестта към провинцията – случай на пациенти, които са лежали в болничното заведение, прибрали са се по домовете и там са потвърдени с ковид, добави Пенчев.

Мутафчийски съобщи, че ин витро процедурите и трансплантационните процедури към този момент са анулирани.

В село Буковлък са към 4000 души население и 4 инфектирани с ковид. Това е прекомерно дребна численост за налагане на карантина на цялото село. На локално равнище могат да вземат такова решение, посочи Мутафчийски. Дали сме инструкции да се разшири търсенето на инфектирани и контактни лица, добави той.

Не е решение да си стоим у дома всички за 14 дни. Много страни го приложиха, някои постановиха безусловно неразрешено излизане от у дома или излизане до 100 метра. Това не отстранява заболеваемостта, обаче, има родственост в болестта. Не е действително, че в случай че се сложим всички под 14-дневна карантина и ще се махне болестта. Благодарение на тези ограничения, които имаме, по тази причина имаме и ниска заболяемост, акцентира генералът.

Той сподели и че над 110 ваксини се тестват сега в няколко страни, само че няма даже обнадеждаващи информации за прогрес по имунизациите. Големите очаквания на човечеството сега са към имунизациите, означи още Мутафчийски.

Всяка мярка, която е за разхлабване, постоянно би трябвало да се прави под изискване, че това би довело до по-висока заболяемост. Когато политиците приказват за разхлабване на ограничения, би трябвало да кажат на българските жители, че това ще докара до утежняване на епидемиологичната конюнктура. В целия свят политиците възприеха този метод на говорене, че отхлабването на  ограниченията ще докара до утежняване на обстановката, само че би трябвало зорко да се следи обстановката и в случай че би трябвало да се даде оттегляне от разхлабването на ограниченията, разяснява още Мутафчийски. 

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР