Психично болките не са престъпници. Това заяви доктор Цветеслава Гълъбова

...
Психично болките не са престъпници. Това заяви доктор Цветеслава Гълъбова
Коментари Харесай

Психиатри искат висок бюджет за психично здраве

Психично болките не са нарушители . Това съобщи лекар Цветеслава Гълъбова пред Нова тв в коментар за грижата за хората с психиатрични проблеми във връзка със зачестилите произшествия с хора с психологични разстройства .

Липсва държавната грижа за тях , посочи тя. Те не са хора, които генерират проблеми, а са хора, които имат ужасно доста проблеми , разясни психиатърът. Липсва психосоциалната грижа за психологично болните, съгласно Гълъбова. Между 250-300 са трайно настанените в психиатриите у нас . Системата на психологично здраве е тежко недофинансирана, по думите й.

Анета Аничкина, психиатър, разясни, че лекуването на психологично заболяване може да се реализира в болница и отвън лечебно заведение. Именно извънболничната грижа липсва у нас. Държавата би трябвало да поеме грижата за психологично болните, счита тя. Психиатрите желаят центрове за дневна грижа за тези пациенти.

Те упорстват и за осведомителна система , която да е в интерес на медиците. Тя ще помогне за обмисляне на разноските. До нея би трябвало да имат достъп единствено лекари и админи. Медиците успокоява, че няма растеж на тежките психиатрични болести . Психиатрите желаят висок бюджет за психологичното здраве. Няма и клинични пътеки за психиатричните болести.

В Германия касата поема 100 часа психотерапевтичен курс. Не е нужно всички пациенти да се тъпчат с хапчета , могат да се излекуват с психотерапия.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР