Пшеницата не поскъпва на световните борси заради напрегнатата ситуация в

...
Пшеницата не поскъпва на световните борси заради напрегнатата ситуация в
Коментари Харесай

Българският фермерски съюз успокоява, че няма опасност от поскъпване на хляба

Пшеницата не нараства на международните тържища поради напрегнатата обстановка в Черно море, където цивилни и търговски кораби се трансфораха във военни цели. На този стадий няма заплаха за повишаване на хляба в България, тъй като има задоволително зърно от новата и от миналогодишната годишна продукция, разяснява Георги Стоянов, ръководител на Българския фермерски съюз. Това оповестиха от браншовата организация, която е част от европейската " Копа – Коджека ". Според Стоянов към този момент в България не се следи повишаване на зърното. Освен това цената на електричеството се възстановява и ги няма високите стойности от предходната година.

На интернационалния пазар при пшеницата за доставка след средата на септември 2023 година се следят относително ниски цени – от 229,25 евро/тон до 249,75 евро/тон. При царевицата за доставка през август 2023 година цената започва от 226,25 евро/тон. В края на месеца доближава 248 евро/тон, като нарастването на котировките е с 21,75 пункта. Средната фючърсна цена за месец август е 238,62 евро/тон.

Ситуацията в Черно море остава напрегната поради проблемите с износа на украинско зърно. За да защитят комерсиалните си пътища, украинците разчитат от ден на ден на експорта през Румъния, към пристанището на Констанца, изясни Георги Стоянов.

Руската обсада на Черно море разрешава на Украйна да употребява единствено превоз по Дунав. Преди Русия да се отдръпна от договорката за по този начин наречения Черноморски зърнен кулоар, дунавските пристанища отговаряха за към една четвърт от износа на зърно от Украйна. Зърното се товари на шлепове, които по-късно минават през териториалните води на Румъния до пристанище Констанца.

Износът на зърно на Украйна е повишен до 2,56 милиона метрични тона до момента през сезон 2023/2024 година (юли-юни) по отношение на 2 милиона тона по същото време на сезон предходната година, демонстрират данни на Министерството на земеделието на Украйна. Общият размер на износа на зърно, в това число този сезон, обгръща 1,27 милиона тона царевица, 977 000 тона пшеница и 329 000 тона ечемик. В съпоставяне, към 6 август 2022 година са били изнесени 1,3 милиона тона царевица, 467 000 тона пшеница и 180 000 тона ечемик, демонстрират данните. Износът за целия сезон 2022/23 беше съвсем 49 милиона тона, надхвърляйки 48,4-те милиона тона, изнесени през предходния сезон. Украйна е главен производител и експортьор на зърно и производството ѝ спадна до към 53 милиона тона чисто тегло през календарната 2022 година, от рекордните 86 милиона тона през 2021 година Министерството уточни, че реколтата може да падне до към 46 милиона тона зърно през 2023 година

В началото на юли министърът на земеделието и храните Кирил Вътев разяснява, че зърнената годишна продукция е обезпечена. Министър Вътев регистрира, че в някои региони на страната има известно закъснение на жътвата поради влажността, само че пък в други има съвсем рекордни добиви, написа Българска телеграфна агенция. 

В края на предходната седмица специалистите на Софийската стокова борса регистрираха леко повишаване в цените на главните зърнени артикули по международните борсови пазари в интервала 7 - 11 август. В Чикаго цената ФОБ (FOB - Free On Board - на границата на страната експортьор - бел. ред.) на хлебната пшеница се подвигна със 7 $ до 248 $ за звук, тази във Франция - с 4 евро до 235 евро за звук, в Украйна - с 3 $ до 243 $ за звук, а в Русия - с 5 $ до 245 $ за звук. На Софийската стокова борса котировките продава за хлебна пшеница за оценения интервал бяха от 490 до 591 лв. за звук, купувачите обаче бях подготвени да платят 305 лева за звук с доставка до покупател (DAP).
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР