Пряко засегнати дюни - няма, но има засегнати дюнни местообитания“,

...
Пряко засегнати дюни - няма, но има засегнати дюнни местообитания“,
Коментари Харесай

След като разораха част от дюните на Южния плаж в Несебър: Ще има глоба за извършителя


„ Пряко наранени дюни - няма, само че има наранени дюнни местообитания “, уточни шефът на РИОСВ-Бургас

Екоинспекцията в Бургас е открила, че има осъществени нарушавания по отношение на изкопания трап в предпазена околност „ Ахелой- Равда-Несебър “, в която попада и плаж Несебър-юг.

„ Пряко наранени дюни по смисъла на Закона за отбрана на територии - няма. Но има наранени дюнни местообитания по смисъла на Закона на биоразнообразието “. Това съобщи пред DarikNews.bg шефът на РИОСВ-Бургас Павел Маринов.

По думите му казусът се състои в това, че е нарушено естествено местообитание „ сиви дюни “ в границите на предпазена зона Натура 2000 „ Ахелой-Равда-Несебър “.

„ Изкопът, който е изработен с тежка техника, е до пътя, който е изключен от предпазената зона, само че близостта на местообитанието до пътя е нарушена. Не е наранена предпазената територия, която обгръща петте дюни, само че режимът за запазването на местообитанията е същият като този за предпазена територия.  Така че, има осъществено нарушаване. Ще бъдат направени наставления да бъдат възобновени местообитанието и целият регион в ландшафтен тип, какъвто и бил преди този момент нарушаване, и още веднъж ще бъдат планувани ограничения за ограничение на достъпа на АТВ-та от другата страна на плажа “, съобщи Маринов.

Той напомни, че в зоните по Натура 2000 изрично е неразрешено изкопаването и слагането на такива уреди, тъй че е без значение, че не е наранена директно дюна. Това, че е наранено местообитанието е задоволително нарушаване.

Извършителят – Държавно ловно стопанство-Несебър, ще бъде санкциониран. Глобите за физически лица са от 3000 до 10 000 лв., а за юридически от 5 000 до 500 000 лева

Припомняме, че в петък концесионерът на плажа алармира институциите за унищожени дюни. От Министерство на вътрешните работи откриха, че ровът е изработен от чиновници на Държавно ловно стопанство-Несебър.

От там се оправдаха, че са получи наставления от екоинспекцията в Бургас да се инсталира оборудване, което да стопира достъпа на АТВ-та върху дюните. Затова е изработен трап, който бил единственият щадящ метод да се спрат моторните транспортни средства да навлизат в предпазената територия.

„ Няма повредени дюни, дюните са със непокътната целокупност, няма никакво нахлуване в тях с това, което е направено. Това е държавна горска територия, само че доколкото знам е и предмет на концесионен контракт плаж Несебър-юг. От морето сме на разстояние 500 метра “, съобщи инж. Димитър Мандулев – шеф на Държавното ловно стопанство. 

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР