Пряк риск по отношение на жилищните кредити и жилищния пазар

...
Пряк риск по отношение на жилищните кредити и жилищния пазар
Коментари Харесай

Очакваното повишение на лихвите след влизане в еврозоната е до 0,5%. Как ще повлияе това на имотния пазар и кредитирането?

Пряк риск във връзка с жилищните заеми и жилищния пазар от позиция на кредитирането в България няма. Кредитирането е с ясни правила от позиция на банките, по отношение на кредитополучателите. От друга страна не би трябвало да се стига до прекомерна задлъжнялост.

Лихвите в еврозоната се покачиха в страни като Германия и Италия - до над 4%. Очакването за 2023 година за нашата страна беше лихвите да догонят тези равнища, само че не се стигна до това. Имаше лек растеж от 0,3% на годишна база, което не се оказва проблем за изплащането на дълга. Това заяви  зaяви Георги Георгиев - шеф на Дирекция " Продажби и съгласуваност на клоновата мрежа " в Инвестбанк пo вpeмe нa фopyмa  " ".

Обяснението за какво лихвите ни не догониха тези в еврозоната е, че огромната база депозити и конкуренцията сред банките като индикатори стопира опцията за повишение на лихвите. През 2024 година чакаме лихвите да се покачат в границите на 0,3-0,5% на годишна база. Имайки поради ниската безработица и възходящи приходи, не било проблем за обслужването на заемите.

За 2023 година приблизително лихвеният % на страната е 2,58%. Дори и повишение с 0,5% няма да се отрази доста на вноските по заемите.

По думите на доктор. Мирослав Владимиров, който е член на Съвета на шефовете на ЕРА България, степента на задлъжнялост на нашите семейства е извънредно ниска. " С изключение на някакви доста внезапни придвижвания на лихвените проценти, забележим и равномерен развой на пригаждане  на нашите лихви в еврозоната, няма да докара до нищо значително на пазара ", разяснява той.

Пазарът на парцели след еврозоната

Основната причина лихвите ни да са такива е, че са в лв.. След еврозоната ипотечните лихви у нас ще зависят от два съставния елемент - нива на икономисване, вътрешна инфлация и това, което прави ЕЦБ. Едва ли ще има огромно повишаване - може би към 0,5 %. " Не мисля, че самото влизане в еврозоната ще промени по някакъв метод пазара ни на парцели. Никъде в страните след присъединение, не се случва нещо трагично ", декларира още Владимиров.
 Очертаваща се наклонност на имотния пазар у нас - хората купуват за лично прилагане, не толкоз за вложения
Очертаваща се наклонност на имотния пазар у нас - хората купуват за лично прилагане, не толкоз за вложения

Гледни точки и още от специалисти по време на форума " Money.bg Лични Финанси "

По думите на Георги Георгиев ще има известна динамичност на пазара. Ще има интерес в страната към тях и от жители на Европейски Съюз. Вече две десетилетия парцелите се продават в евро, вписват се в евро в актовете, тъй че имаме подготовката за еврозоната. Граждани на Европейски Съюз могат да получат заем в страната ни за покупка на парцел в България. Това съществува като артикул.

" При заемите, когато влезем в еврозоната, не се чака да има смяна във връзка с повишение на лихвите при този тип заеми. Тя ще остане такава, каквато е контрактувана преди датата на еврозоната. При влизането в еврозоната лихвата ще бъде такава, каквато е контрактувана преди датата на влизане и в следствие когато се наблюдават индикаторите EURIBOR може да има повишаване ", разяснява Георгиев.

По думите на Петър Сотиров, който е търговски шеф на VM Invest след влизането в еврозоната ще има интервал на акомодация, поради неналичието на осведоменост, само че след него динамичността на пазара ще бъде осезаема.
 Снимка 660769
Източник:

Цени

През 2023 година цените на жилищата започнаха да изпреварват инфлацията. Добре е да следим дефлираните цени - цени от които е изчистена инфлацията, показва доктор. Владимиров.

" Ако действителните цени порастват с повече от 6% на година се смята за надценен, съгласно Европейска комисия и ЕЦБ. От 2013 не сме доближавали прага. Изпускаме обстоятелството, че пораства и приходът на семействата, по тази причина е обикновено да има и растеж на жилищните цени ".

Доходите порастват, лихвите падат, кредитоспособността на семействата пораства. По-голямата платежоспособност на семействата не се мултиплицира в нови ипотеки, а евентуално в по-ранно погасяване на съществуващата ипотека. Така, единствено на пръв взор заемите порастват.

Ново строителство и пазарът отвън столицата

" Поскъпване на материали и труд продължава. Поскъпването на себестойността на една постройка е над 20% сега ", декларира Сотиров.

" Това, което се случва на пазарите отвън столицата може да се характеризира с едно изречение - трендовете от София, след което отиват към другите огромни градове. Стара Загора само изостава от кредитирането, заради локални и районни аргументи. Тенденциите от София се прехвърлят и да другите пазари, само че с година по-късно. Ръстовете на покупко-продажбите в Бургас, Пловдив, Варна, Русе, Стара Загора също над 10-12% през 2023 година ", разяснява Владимиров.

" " се провежда с поддръжката на,,,,,  и
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР