Прозяването позволява на наблюдателите да се мобилизират и повишава бдителността

...
Прозяването позволява на наблюдателите да се мобилизират и повишава бдителността
Коментари Харесай

Оказва се, че прозявката ни прави по-бдителни пред лицето на опасността

Прозяването разрешава на наблюдаващите да се активизират и покачва бдителността пред заплахите. До това умозаключение доближават учени от Катедрата по биологични науки в университета " Нова Саутистърн ", Флорида. Те са анализирали най-новите изследвания в региона на държанието на животните, логиката на психиката и неврологията, с които разкриват свойствата на прозявката и за какво тя е толкоз заразна.

Оказва се, че физиологичното значение на прозявката и честотата на процеса, зависи от подтекста на обстановката в която се намираме, написа сп. " Сайънс дайрект ".

Освен това, съгласно проучвания с ядрено-магнитен резонанс, при прозяващите се човеци се задействат префронталната кора и областите на горната темпорална вадичка на мозъка, които дават отговор за вниманието по време на образно търсене и различаване на евентуални закани.

Ученият Андрю Галъп удостоверява някои от тези доказателства с опит. Участниците в него е трябвало да търсят змии или жаби на една от осем фотоси.

Преди да им бъдат показани изображенията, доброволците са гледали два видеоклипа, единият от които показвал прозяващи се хора, а другият - неутрална сцена. Оказало се, че изследваните лица откриват по-бързо рисковите змии, в случай че преди този момент са видели хора, които се прозяват, само че това не оказва въздействие върху бързината, с която търсят жаби.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР