Провокативната комедия Клетка за пеперуди е най-новото премиерно заглавие на

...
Провокативната комедия Клетка за пеперуди е най-новото премиерно заглавие на
Коментари Харесай

Стоян Радев и Симеон Лютаков - щастлива гей двойка в Клетка за пеперуди

Провокативната комедия " Клетка за пеперуди " е най-новото премиерно заглавие на варненския Драматичен спектакъл „ Стоян Бъчваров “. А надарените артисти Стоян Радев и Симеон Лютаков се впускат в занимателно и предизвикателно театрално странствуване като влизат в ролята на щастлива гей двойка. Автор на театралния вид и постановката по текста на французина Жан Поаре е именият артист, режисьор и учител в НАТФИЗ проф. Атанас Атанасов.

Жорж и Албин са постоянна двойка. Живеят дружно от дълги години, отгледали са прелестно момче и имат общ бизнес - Жорж е притежател на нощния клуб " Клетка за пеперуди ", а Албин е звездата на шоуто. Всичко наподобява наред досега, в който Лоран - синът на Жорж, взема решение да се ожени и упорства да поканят на вечеря фамилията на годеницата му. Хармонията в дома на Жорж и Албин е изправена пред съществено тестване, тъй като бъдещият тъст е непоколебим пуритан с упоритости за политическа кариера...



Симеон Лютаков, Стоян Радев и Недялко Стефанов са едно щастливо семейство в спектакъла на Варненския спектакъл " Клетка за пеперуди "

" Не зная дали хубостта ще избави света, само че мисля, че усмивката е някаква избавителна опция. Срещата ми с екипа на „ Клетка за пеперуди “ удостовери тази моя догадка. Дължа голяма признателност за смеха и усмивките, с които ме възнаграждаваха моите сътрудници. Вярвам, че след спектакъла това ще се случи и с вас… “, споделя режисьорът Атанас Атанасов. Той прибавя, че трупата на Варненския спектакъл е превъзходна и се работи превъзходно. " Двойката мъже са Стоян и Симеон - двама мъжкари, за които това е едно огромно предизвикателство и пада огромен смях по време на подготовките ", споделя с усмивка режисьорът.

Същевременно екипът на " Клетка за пеперуди " си направи предизвикателна фотосесия из центъра на морската столица и събра погледите на любопитни варненци и курортисти от България и чужбина. Най-атрактивен бе Стоян Радев, който бе в облика на своя воин Албин и бе облечен в ефектни дамски облекла и с широкопола бяла шапка и с бели обувки на високи токчета.



Парижката премиера през 1973 година на „ Клетка за луди “ („ La cage aux folles “) - истинското заглавие на пиесата, жъне невъобразим триумф. Авторът Жан Поаре в ролята на Жорж и Мишел Серо в ролята на Албин получават „ Наградата на хумористите “. Постановката се радва на над 1800 представления и 1 милион фенове. След Франция пиесата се слага в Италия, Германия, Аржентина, Венецуела и други страни.

През 1978 година Едуард Молинаро и Франсис Вебер основават кино сюжет по пиесата, чиято екранизация с Уго Тоняци и Мишел Серо е отличена с 2 награди „ Сезар “ - за най-хубав филм на годината и най-хубав артист за Мишел Серо. Следват “Златен глобус ” за най-хубав задграничен филм и номинации „ Оскар “ за постановка, сюжет и костюми.

През 1983 година композиторът Джери Хърман основава мюзикъл, който се играе 1761 пъти на Бродуей и е почетен с 6 награди “Тони ”. В Европа най-популярна е американската кино версия " Клетка за птици " на Майк Никълс от 1996 година, с Робин Уилямс и Натан Лейн.



Стоян Радев е в ролята на Албин, Симеон Лютаков е неговият другар - Жорж, а Недялко Стефанов е техният наследник - Лоран

В България първата театрална реализация на пиесата е през 2004 година в Сатиричния спектакъл, със заглавие „ Клетка за сестрички “ на режисьора Здравко Митков, с Веселин Ранков и Валентин Ганев в основните функции. 18 години по-късно Атанас Атанасов слага „ Клетка за пеперуди “, в основните функции със Симеон Лютаков, Стоян Радев и Недялко Стефанов в държавна такса „ Стоян Бъчваров “ във Варна.

Преводът на пиесата е на Иван Панев, сценографията е дело на Петя Стойкова. Композитор и вокален възпитател е Петя Диманова, а хореограф - Александър Манджуков. 



В " Клетка за пеперуди " вземат участие и Гергана Арнаудова в ролята на Симон Науба Наумбе - майка на Лоран, Пламен Димитров като господин Едуард Дюлафоа - баща на Мюриел. Веселина Михалкова е госпожа Камий Дюлафоа - майка на Мюриел. Меглена Везирова е в ролята на Мюриел - другарка на Лоран, а Станислав Кондов се изявява като Франсис - артист в клуба.

Константин Соколов като Аломе също играе артист в клуба. Велизар Емануилов е готвачът в клуба Жакоб, Даниела Виктора е журналистката Евангелия Ксифия, Свилен Стоянов е касиерът на клуба - Табаро. Роберт Ваханян е сервитьор в клуба, а Нейчо Петров-Реджи е Симба До - бял цветнокож.



Стоян Радев като героя си Албин в спектакъла " Клетка за пеперуди "

По думите на проф. Атанас Атанасов в пиесата става дума за две много разнообразни фамилии – едното обичайно, а другото със полова ориентировка към личния си пол.

" Българинът, съгласно мен, има прелестно възприятие за комизъм и може съответно да прави оценка нещата. Въпросът е ние с постановки от този вид да не го назидаваме кое по какъв начин би трябвало или не би трябвало да бъде и да му оставяме опция за избор и лична преценка. Защото в действителност в пиесата става въпрос за правото на избор.

В хода на действието се схваща, че сватбата сред сина на гей двойката и дъщерята на консервативния политик, стремящ се към висок пост в ръководството, е допустима, само че с цената на доста взаимни отстъпки, които подлагат героите на смешни, даже неуместни обстановки ", разяснява режисьорът пред Виолета Тончева.



Проф. Атанас Атанасов слага във Варненския спектакъл провокативната комедия " Клетка за пеперуди "

„ Клетка за пеперуди “ е комедия, само че аз не съм последовател просто на хумора, а на оня комизъм, посредством който създателят, а след него и постановчикът се пробват да разрешат някакви проблеми. Хуморът е съществена съставка на спектакъла, само че не е единственото изразно средство.

Важно е след спектакъла фенът да не не помни посланието, което се опитваме да му предадем, освен това да не го не помни бързо, тъй като сме залети от интернет с голяма доза комизъм, къде по-добър, къде по-банален, даже дебелашки. Целта е някъде под повърхността на хумора да открием значителните неща ", проучва проф. Атанас Атанасов.



Според него няма значение дали става дума за семейство с обичайната, или с друга полова ориентираност, а за метода, по който отстояваме правото на децата си да живеят личния си живот.

" Лоран е естествен млад мъж, без значение че е израсъл под грижите на двама мъже. Смешен в тази ситуация е другият, бащата на момичето, който не е заинтригуван толкоз от щастието на щерка си, колкото от опасенията за личното си политическо бъдеще. И с цел да не попадне в възможен медиен скандал, в случай че бъде сниман в гей клуб, той е подготвен незабавно да се преоблече в женски облекла, с цел да напусне неусетен мястото. Чудесен драматургичен поврат, с който доста се забавляваме по време на подготовките. Ние, актьорите, обичаме провокациите, обичаме да влизаме в функции, даже когато те са надалеч от нашата лична природа ", разкрива тънкостите на актьорския поминък именитият актьор, който режисира " Клетка за пеперуди ".



" В „ Клетка за пеперуди “ за нас съществува едно огромно предизвикателство. Ако появяването на дете, куче или котка на сцената постоянно е занимателна и се отразява позитивно върху успеваемостта на представлението, появяването на мъж артист в женски облекла, на което сме очевидци примерно в разнообразни тв риалити формати, също е занимателна, само че носи и риск.

Рискът да се престъпи границата, да се наруши естетиката и занимателното да се трансформира в просташко. В случая имаме едно съществено и стойностно наличие, което ние би трябвало да изведем на напред във времето и да покажем, че зад костюмите на танцьорите и актьорите в гей заведението стоят човеци със собствен човешки морал ", споделя Атанас Атанасов.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР