Проверяват се чиновници от три министерства и агенцията за инвестиции,

...
Проверяват се чиновници от три министерства и агенцията за инвестиции,
Коментари Харесай

Разследват банда за „златни паспорти“

Проверяват се служители от три министерства и организацията за вложения, към този момент обвинени няма
По сигнала на депутата от Движение за права и свободи Хамид Хамид

Стамен Янев отхвърля да е забъркан

Специализираната прокуратура образува досъдебно произвеждане по сигнала на депутата от Движение за права и свободи Хамид Хамид за издадени “златни паспорти” на чужденци, получили българско поданство против вложения. Разследването е на проведена незаконна група, основана с користна цел, в която вероятно имат присъединяване длъжностни лица от Българската организация за вложения. Това заяви представителят на спецпрократурата Христо Кръстев.

Както писа “Труд”, предишният петък депутатът Хамид разгласи, че има над 160 случая, при които чужденци, най-вече от Китай и Русия, са получили наше поданство от 2015 година насам, като в основата на схемата е бил “вечният” началник на Българската организация за вложения Стамен Янев - някогашен юрист на компаниите на финансовия министър Асен Василев, доближен и на премиера Кирил Петков. В сигнала, който депутаът от Движение за права и свободи получил в пощата си Народното събрание, се сочело още, че някои от китайците работели за специфичните им служби.

Прокурор Кръстев уточни през вчерашния ден, че е образуван екип от двама спецпрокурори и петима следователи, защото делото е трудност. Не се изключва казусът да визира директно националните ползи, свързани с участието на страната ни в Шенген и унищожаване на US-визите за български жители.



В хода на следствието са изискани информация и документи от Българската организация за вложения и три министерства - на стопанската система, на правораздаването и от Министерство на вътрешните работи, в което е Дирекция “Миграция”. Възложено е на ДАНС да ревизира всеки обособен случай на придобиване на българско поданство по натурализация посредством вложения, както и изясняване на произхода на парите за вложения. Към момента няма повдигнати обвинявания, прецизираха проверяващите.

Самият Стамен Янев не пожела да разяснява делото, само че изясни, че Българската организация за вложения не издава визи, с цел да да влизат чужденци на територията на България, нито “златни паспорти”.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР