Проверяват как администрацията работи на гише След свидетелството за съдимост

...
Проверяват как администрацията работи на гише След свидетелството за съдимост
Коментари Харесай

Проверяват как администрацията работи на гише

Проверяват по какъв начин администрацията работи на гише След свидетелството за съдимост отпада и документът за подписан цивилен брак на хартия. До края на годината най-малко 8 от удостоверения на хартия ще отпаднат, увери вицепремиерът Томислав Дончев след днешното съвещание на Министерския съвет. Започват и инспекции по какъв начин администрацията обслужва на гише.

Държавата " очовечава " административни услуги, отпадат хартиени удостоверения

Министерският съвет предлага промени в близо 50 закона, с цел да отпаднат до 12 удостоверения на хартия. До края на годината ще стартира цялостна цифровизация на административните документи и удостоверения. Така документи като удостоверение за цивилен брак на хартия ще останат в историята. 

В момента това е допустимо да се случи за родените след 1984 година, защото в последните 17 години тази информация се съхранява и цифрово. За останалите обаче процесът следва.  Колко тъкмо ще коства дигитализацията не може да се каже, само че за страница А4 цената е към 3-4 стотинки.

Административната промяна няма да докара до оскъпяване на услугите

Не е ясно и с какъв брой чиновници ще би трябвало да се понижи администрацията, защото двата режима в началото ще се движат редом. От кабинета твърдят, че с изключение на по-малко услугите би трябвало и да са по-качествени. Затова Инспекторатите към другите министерства стартират  проверки по какъв начин се работи на гише, изясни Томислав Дончев.

Премиерът размаха пръст за битката с бюрокрацията (ВИДЕО)

" Оказва се, че в огромна част от администрациите има така наречен " приемно време за жители " -администрацията работи 8 часа, само че жителят може да получи услуга в границите на половин час, което е безсрамие. Друг случай-излишна двутактовост на дадената услуга-искате документ, като единият ден би трябвало да отидете и да го заявите, а на другия да го получите. Това се случва при изискване, че издаването лишава към 5 минути ", разяснява вицепремиерът.

Администрацията няма да желае показване на 12 удостоверения на хартия от септември

Резултатите от инспекциите би трябвало да са подготвени до  септември. За да се цифровизират 12 –те хартиени услуги  ще бъдат необходими  промени в 49 закона и 70 нормативни акта и те би трябвало да станат факт до края на тази година, сподели още Томислав Дончев.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР