Проверява се строителството на 170 ВЕЦ-а Работи се бързо и

...
Проверява се строителството на 170 ВЕЦ-а Работи се бързо и
Коментари Харесай

Нанков: Работи се бързо и адекватно по ремонта на яз. „Рогозен 1“, започва ремонт на яз. „Бързина“

Проверява се строителството на 170 ВЕЦ-а

Работи се бързо и съответно по ремонта на язовир „ Рогозен 1 " в Община Хайредин. В това се убеди на място министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков, който дружно с министъра на превоза, осведомителните технологии и известията Ивайло Московски, регионалния шеф Малина Николова и кмета на общината Тодор Алексиев инспектира на място спешните възстановителни действия по водния обект, за който от Министерския съвет бяха отпуснати 3 млн. лева В момента екипите работят по възобновяване на преливника на язовира, а дигата към язовирната стена е обезопасена. В аварийно-възстановителните работи са вложени 1500 железобетонни траверси и над 2500 куб. м земно-скална маса, с които е укрепена стената. Нормалната проводимост на водните количества през преливника също ще бъде обезпечена. Проектът включва и разчистване на речното корито. „ В рамките на 90 дни чакаме, че всички проблеми по язовира ще бъдат решени и екипите ще стартират работа по ремонта на язовир „ Бързина ", където с обезпечения финансов запас също би трябвало да се правят неотложни спешни действия ", разяснява министър Нанков. Там също има установено подкопаване на стената, което я прави компрометирана. Той означи, че подхванатите от държавното управление дейности са навременни и съответни.



„ Убеден съм, че с дейностите, които извършват строителите, хората могат да бъдат спокойни. Доказаха го преваляванията и нарасналите водни равнища предходната седмица. Водата се оттича през преливника, не е спряло изпомпването на язовира. Хората несъмнено могат да бъдат спокойни ", сподели още той.

Министър Нанков уточни, че работната група под председателство на вицепремиера Валери Симеонов е изготвила промени в Закона за водите, с които се цели основаването на обединен орган, който да поеме употребата и сигурността на язовирните уреди и стените на язовирите. Той ще ръководи и стопанисва и язовирите, които все още общините и други ползватели не съумяват да поддържат със лични средства в естествен експлоатационен режим.

Министър Николай Нанков разяснява, че друга работна група към Министерството на районното развиване и благоустройството работи и проучва всички хипотези, по отношение на законосъобразното осъществяване на процедури за построяването на ВЕЦ-ве по нашите реки. „ В напреднала фаза е работата на звеното, което е без значение и основано по гледище на прокуратурата ", изясни министър Нанков. Той увери, че се ревизира строителството на всички 170 руслови и диревационни ВЕЦ-ве по българските реки. Работната група ще направи нужните констатации.

Пред публицисти министър Николай Нанков разяснява, че ще сезира Министерството на околната среда и водите по отношение на казуса с наводнени парцели от високи подпочвени води в Хайредин. Според локалните хора причина за това е новоизграден в съседство Водноелектрическа централа. „ Убеден съм, че сътрудниците от Министерство на околната среда и водите ще вземат нужните ограничения, с цел да създадат бърз, справедлив и съответен разбор за високото равнище на подпочвените води в Хайредин. Само разбор може да удостовери аргументите, както и да предпише съответни дейности, защото животът, здравето и собствеността на хората са наш приоритет и би трябвало да бъдат взети нужните ограничения в съкратени периоди ", безапелационен бе районният министър.

Той разяснява още, че на 20 март е стартирала публичната поръчка за избор на строител на сектора Ботевград - Мездра, стадий от направлението София - Видин. „ Надявам се, в случай че всичко е наред и няма обжалвания, до края на месец май - началото на юни да приключим процедурата и да стартираме действителното строителство ", увери Нанков. В стадия на строителство ще се вземат решение и някои от проблемите с отчуждаване на земи и изместването на административната постройка на Водноелектрическа централа „ Калето ", която попада в обсега на скоростното трасе. „ Това е най-важният план за Северозападна България ", сподели още Нанков.

Той подсети, че преди дни е почнало строителството на 9.3 км от Автомагистрала „ Хемус " сред Ябланица и п.в. „ Боаза ". До два месеца ще стартира строителство и на още близо 17 км от аутобана в Шуменска област. Работи се по проектирането на още 52 км по „ Хемус " сред „ Боаза " и разклона за пътя Ловеч-Плевен. „ Излезе ли планът, незабавно започваме с тръжната процедура за действително строителството. До края на годината по Автомагистрала „ Хемус " 77 км ще са в действително строителство ", съобщи районният министър.

Министър Нанков увери, че до три месеца ще завърши и главният ремонт на моста на Краводер на основен път Е-79.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР