Проверките за авиационна сигурност остават, когато хората влязат в зоната

...
Проверките за авиационна сигурност остават, когато хората влязат в зоната
Коментари Харесай

Въздушният Шенген: Край на декларациите от родител за пътуване на дете в чужбина

Проверките за авиационна сигурност остават, когато хората влязат в зоната на летището, ще бъдат тествани самите те и ръчният им багаж за неразрешени предмети и взривни субстанции и по-късно напряко отиват на гейта за самолета. Това изясни основен комисар Антон Златанов, шеф на Главна дирекция " Гранична полиция ", по bTV. От 31 март страната ни е пълновръстен член на Шенгенското пространство по въздух и вода, а в действие влизат всички разпореждания на шенгенското законодателство.

Това не значи да не се носят документи за идентичност, без такива документи не може да се пътува, изясни още той. Документът за идентичност би трябвало да върви дружно със самолетния билет, ревизират го минимум на две места, с цел да се види дали билетът за самолета подхожда с вашата персонална карта и лицето ви, другояче ще стартира пътешестване с подправени самоличности, уточни основен комисар Антон Златанов. " На летищата ще продължи да има гранични служители на реда, по този начин е в цяла Европа. Там, където няма да правим наложителен граничен надзор, прекосяваме към компенсиращи ограничения. Имаме рискови профили лица, рискови профили коли отвън летището, рисково държание. Служителите са подготвени ", акцентира той. 



За пътуването на малолетни лица основен комисар Антон Златанов изясни, че както не се изисква декларация за детето, когато пътува от София до Варна със аероплан, по този начин няма да се изисква и когато пътува от София до друга шенгенска страна.

Родителят може да я носи, само че никой няма да му я желае наложително на граничен надзор, сподели той. Нашето общество и страна се стреми към пълноправно влизане в Шенген, по същата логичност, в случай че отпаднат сухопътните граници, този родител ще си качи детето в колата и ще премине в Румъния или в Гърция, без да има граничен надзор и без декларация, акцентира Антон Златанов. Той означи, че в първите месеци граничните служители на реда ще бъдат изключително наблюдателни към този проблем, защото той вълнува обществото.

" В граничните зони на аерогарите ще има задоволително гранични служители на реда – и униформени, и цивилни. Това е един от нашите цели – този преход да мине гладко и устойчиво, ще зародят безчет проблеми ", сподели още шефът на " Гранична полиция ". Той напомни, че летищата ни към този момент са по европейски модел, всяко според от своята конструкция. Шенгенските гейтове са в едната страна на летището, нешенгенските – в другата. 

Решението за влизане в Шенген  и по суша е напълно политическо, професионални спънки няма. Като конструкция сме подготвени и единствено да ни бъде посочена дата, можем да стартираме работа и на сухопътни граници и ще имаме огромно облекчение, съобщи още основен комисар Антон Златанов. " Очаква ни следващо тежко лято с безчет искащи да пътуват към Гърция или Румъния. Към Гърция пътуват и румънски жители, граничните пунктове са с дребен потенциал на фона на огромния брой искащи да пътуват ", означи той. 

За мигрантския напън той акцентира, че сега е по-трудно да се минава през България и мигрантите заобикалят нашата страна. Вероятността да бъдат отблъснати или арестувани навътре в страната е голяма. Работим доста по оперативното обезвреждане на незаконните групи за каналджийство. Всеки месец почти осъществяваме по една такава група, заяви Антон Златанов.

Той разяснява още, че положителните резултати, които се реализират, са на ръба на опциите, чака се покачване на миграционния напън напролет и лятото. Имаме дефицит от над 1200 служители на реда на границата и ги командироваме от вътрешността на страната, това е по-скъпо, в сравнение с издръжката със заплати за гранични служители на реда, означи той.  В момента има 165 души от „ Фронтекс “, разпределили сме ги на граница, те ще стоят няколко месеца и по-късно ще проучваме обстановката, сподели още Антон Златанов. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР