Проверките, които започнахме, показват тревожна тенденция. Броят на констатираните нарушения

...
Проверките, които започнахме, показват тревожна тенденция. Броят на констатираните нарушения
Коментари Харесай

КЗП хвана 150 нелоялни търговски практики при големи търговци

" Проверките, които започнахме, демонстрират тревожна наклонност. Броят на установените нарушавания надвишава броя на направените инспекции ". Това съобщи ръководителят на КЗП Стоил Алипиев. 
" От 350 инспекции са установени 370 нарушавания. По-тревожното е, че към 150 са нелоялните търговски практики при огромни търговци, останалите са свързани с по-леки нарушавания. Нелоялните търговски практики в подобен огромен размер са мощно притеснителна наклонност. Това значи, че този проблем е бил подценяван или толериран дори в продължение на много време ", разяснява той в предаването " Неделя 150 ".
Най-голямата допустима санкция, съгласно закона, е 50 000 лева. Тази санкция обаче не е с еднообразно значение за другите търговци, акцентира Алипиев и добави, че за един огромен търговец такава санкция няма да е от значително значение. Той счита, че е добре да се намерения за увеличение на санкциите в идващия парламент.
По думите му установените нарушавания са точно при огромни търговци, тъй като те са проверяваните. Председателят на КЗП изясни, че инспекциите са ориентирани към тях, защото големите търговци могат да изкривят пазара и да въвлекат всички останали: 
" Нелоялните търговски практики са един от главните проблеми на пазара. Те са проблем, тъй като позволени в огромен размер, упражнявани от търговци, които имат доминиращ дял в един пазарен сегмент - 50-60%, са причина за изкуствено завишаване на цени. Упражнявани в такива огромни размери, упражнявани от търговци, които имат този огромен пазарен дял, те неизбежно завличат всички останали участници в пазара ". 
Една стока коства толкоз, колкото потребителят дава единодушие да я закупи, уточни Стоил Алипиев и добави: 
" Въпросът е дали той дава единодушие в резултат на негов осведомен избор или в резултат на това, че е измамен ".
Той даде образци, при които търговецът притегля хората с подвеждащи послания и промоции. Има даже случаи, при които стоката е с 20-30% по-висока от тази в конкурентни обекти. 
Друга постоянно срещана процедура е търговецът да притегля клиенти с промоционални артикули, за които няма наличност. Тогава хората купуват всичко останало, което им е належащо, макар цената. 
Срещаме практики, които подвеждат потребителя по разнообразни метод, да вземем за пример промоция " Плащаш 2, получаваш 3 ". Има случая, в които стоките са по този начин подредени, че като вземеш първата или втората, на касата се оказва, че тази стока не е в промоция, изброи ръководителят на КЗП. Според него делът на огромните търговски вериги на пазара на хранителни артикули е доминиращ - сигурно е над 50%.
Той съобщи, че нямат сигнали за опити техни инспектори да бъдат " стимулирани " от нарушителя, тъй че да не сформират акт. По думите му е рано да се чакат резултати 8 дни след инспекциите: 
" При всички положения нашите упования са това да даде стремежи резултат. Дълъг е процесът. Не мисля, че даже след 1-2 месеца да забележим резултат, ние би трябвало да спрем - това е развой, който кардинално би трябвало да е непрестанен. Според мен в рамките на 3 до 6 месеца може да се чакат забележими резултати, които да се усетят от потреблението ". 
КЗП е единственият орган, който не би трябвало да има политическа обязаност, изрече мнение Алипиев.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР