Проверки в две от най-големите австрийски търговски вериги - Била

...
Проверки в две от най-големите австрийски търговски вериги - Била
Коментари Харесай

Проверки в две от най-големите австрийски търговски вериги - Била и ОМВ - започнаха данъчните

Проверки в две от най-големите австрийски търговски вериги - " Била " и ОМВ започнаха данъчните. Според финансовият министър това не е обвързвано по никакъв метод с условията на Австрия поради Шенген, нито е отговор на апела на бизнеса да се бойкотират австрийските артикули.

Досега нито данъчните, нито от Агенцията по сигурност на храните са оповестили, че има съответни сигнали против двете търговски вериги. От Национална агенция за приходите изясняват, че в действителност инспекциите са рутинни и са свързани със повишените условия за надзор на стоките с висок фискален риск. Храните са такива артикули, тъй като при тях има огромен % измами с Данък добавена стойност. Данъчните изясняват още, че вършат инспекции на стотици компании сега, освен на двете австрийски вериги. Потърсихме двете сдружения за коментар, само че досега не сме получили подобен.

Националната организация за приходите стартира инспекции на австрийските компании " Била " и ОМВ. В комерсиалната хранителна верига на инспекция са изпратени и чиновници на Българската организация по сигурност на храните. При веригата бензиностанции проверяващи са и от Агенция " Митници ".

" Проверките са регулярни и няма нищо извънредно или преднамерено в тях. Те не са ориентирани към съответни компании. В рамките на своите пълномощия Национална агенция за приходите прави контролни дейности за да откри съблюдава ли се данъчното и осигурителното законодателство и прелюдия нов режим за авансово обявление... ", декларира Румен Спецов, изп. шеф на Национална агенция за приходите.

Само преди ден ръководителят на една от най-големите работодателски организации у нас Васил Велев прикани за протест на австрийските артикули и по-твърда позиция на България поради частичния Шенген и изискванията на австрийското държавно управление.

Според финансовия министър Асен Василев обаче, днешните инспекции не са отговор на апела:

" Натиск не се оказва, текат инспекции несъмнено в 500-600 компании в страната. Снимали сте две австрийски и сте решили да четете повече в сравнение с има. "

Асен Василев: Инспекциите не са ориентирани против австрийския бизнес, инспекции има в над 500 компании
Асен Василев въпреки всичко изясни, че има засилени инспекции поради Шенген и австрийските условия:

" Това, което ние вършим, където в действителност има държание диференцирано по отношение на Австрия, това са инспекциите на Агенция " Митници ", където всички товари от и до Австрия минават цялостния набор от инспекции, с изключение на през БАБХ, минават през инспекция на рентген и в случай че се откри проблем там, минават и през ръчна инспекция на товарите. Това е по искане на австрийската страна за засилени инспекции на товари от и до Австрия. "

Именно това е провокирало опашки на границите.

Призиви за протест на австрийски артикули имаше и в Румъния, само че още първоначално когато Австрия се разгласи срещу приемането на двете страни в Шенген. ОМВ е един от най-големите вложители и в северната ни съседка и също предстои на непрекъснат надзор, беше въведена и специфична такса за компанията.

Справка на Министерството на стопанската система у нас демонстрира, че Австрия е измежду най-големите вложители в България. Австрийските директните вложения възлизат на 5,5 милиарда евро към края на 2022 година, а стокообмена сред двете страни за първите девет месеца на 2023 година е 1,5 милиарда евро.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР