Проверки на Българска агенция по безопасност на храните в цялата

...
Проверки на Българска агенция по безопасност на храните в цялата
Коментари Харесай

За какво точно проверява БАБХ в търговската мрежа?

Проверки на Българска организация по сигурност на храните в цялата страна. В супермаркет в Благоевград, bTV дружно с екип на Българска организация по сигурност на храните прави изненадваща инспекция.

Проверява се всичко от плодовете и зеленчуците, при които се следи за качество и страна на генезис, през пакетирани храни, млечни артикули и месо. Успоредно с проверяващите, доктор Калина Милушева избира случайно артикули в потребителска кошница, за които ще изискват спомагателна информация и документи  за етикетиране на български език, страна на генезис и качество.

“При всяка инспекция, едното нещо, което се прави в обектите е проследимост, с цел да сме сигурни, да подсигуряваме на потребителя, че продуктът, който доближава до трапезата му е безвреден ", сподели началникът на отдел “Контрол на храните " в Благоевград доктор Калина Милушева.

Особено внимание проверяващите обръщат на витрината с охладените меса в комерсиалния обект, като специалистите поучават клиентите, когато пазарят да изискват информация за месото, което купуват, за годността, както и за произхода му. Служителите в магазините са задължени да дават тази информация.

“В момента на осъществяване на инспекцията в обекта, не откриваме нарушавания. Пилешките артикули, аленото месо и субпродуктите, за в този момент са с етикети, с нужната информация, съпроводени с документи, етикетирани са в период на валидност и реализация ", добави доктор Георги Томов.

Д-р Антоанета Кирова ревизира витрината с млечните артикули, които се оразмеряват на място. Обръща се внимание на това, дали има артикули с нараснало водно наличие, или имитиращи артикули.

“Произволно избрахме един тип сирене, чиито етикет да проследим, от което е видно, че продуктът е в период на валидност, с нужната маркировка на етикета, даваща цялостна информация за наличието на млечния артикул, и че той е сирене. Правилно са обозначени, сега няма артикул с нараснало водно наличие, или имитиращи артикули ", сподели доктор Антоанета Кирова.

На топлата витрина в обекта се оферират кюфтета и пилета, изпечени на грил. При тях проверяващите наблюдават за равнището на термичната обработка. С надзорен, калибриран термометър се ревизира, дали е достигната задоволителна температура в центъра на продукта.

“На кюфтето, което е извадено в този момент, температурата е 79 градуса, при норма 74, което значи, че в правила е реализирана термичната обработка. На едно от задачите пилета, също измерихме контролно температурата, термометърът регистрира 76 градуса, което е в норма ", сподели инж. Ана Кацунова.

Проверяващите завършват инспекцията, откакто са видели и всички документи, изискани от шефа на обекта. В хода на инспекцията, проверяващите виждат теч на една от колоните в магазина и разяждане на един от рафтовете. 

“Това, което открихме като нарушаване, не касае директно храните, само че ще бъде издадено наставление, да се отстранени. Относно продукцията нямаме забележки ", съобщи доктор Калина Милушева.

От Агенцията обявиха, че с наближаването на Великден инспекциите ще зачестят, като фокусът ще бъде изключително върху незаконното кръвопролитие във фермите, с цел да се подсигурява, че месото, което ще доближи до потребителите ще дава отговор на условията. При открити нарушавания ще бъдат налагани наказания.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР