Проверката за нанасяне на масиран ядрен удар от стратегическите настъпателни

...
Проверката за нанасяне на масиран ядрен удар от стратегическите настъпателни
Коментари Харесай

Русия отговори на американското Пладне със своя Гръм

Проверката за „ нанасяне на масиран нуклеарен удар от стратегическите настъпателни сили в отговор на нуклеарен удар на съперника “ беше осъществена в Русия. Ученията на цялата нуклеарна триада се организираха под наблюдението на президента Путин – и с вниманието на целия свят. Особено НАТО и Съединени американски щати, които преди този момент организираха свои нуклеарни учения, само че със свои лични характерности.

НАТО и Русия си размениха нуклеарни учения. Северноатлантическият алианс оня ден организира ученията „ Непоклатимо пладне “, а Москва организира „ Гръм “. И едните, и другите учения са годишни и планувани („ Гръм ” е съвсем годишно, има прекъсвания), само че осведомителният и политически декор в връзките сред Русия и Запада през тази година, несъмнено, мъчно може да се назова елементарен.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг разгласи проекти за осъществяване на учението на конференция в Брюксел още на 11 октомври. Основната тематика тогава беше отговорът на огромните съветски удари по украинската инфраструктура (на собствен ред оповестени и осъществени в отговор на детонацията на Кримския мост). Генералният секретар на НАТО трябваше да повтори няколко пъти, че самите учения не са свързани с спора и са планувани от дълго време. В същото време беше очебийно, че анулацията на ученията в сегашната обстановка " би изпратила неверен сигнал " - явно, за слабостта или страха на Алианса пред Русия.

По отношение на планирането на ученията Столтенберг не излъга - те в действителност се организираха през последните години тъкмо в средата на втората половина на октомври. Успоредно с това беше оповестено, че са оповестени срещи на групата за нуклеарно обмисляне на НАТО, която се събира годишно, с цел да „ синхронизира “ тактиката и проекта за взаимни дейности на страните от Алианса в нуклеарен спор. Британските нуклеарни сили значително са обект на тези проекти. Франция разгласи суверенитет по нуклеарни въпроси (и най-малко не взе участие намерено в сходни учения, макар че има причина да се подозира, че го прави скришом).

Основната цел на учения на НАТО е да се отработят взаимните дейности на въоръжените сили на Алианса при прехода на спора в Европа към нуклеарна повърхност. Говорим, несъмнено, за предполагаем спор с Русия, тъй като е мъчно да се води нуклеарна война с някой различен на континента.

Фокусът на ученията на НАТО беше потреблението на „ общия “ нуклеарен боеприпас на НАТО, американската фамилия термоядрени бомби Б61. Тези бомби се съхраняват в шест авиобази в пет страни: Белгия, Германия, Холандия, Турция и Италия (последната има две бази). Общият потенциал на техните профилирани складове е към 350 бомби, само че сега са ситуирани непосредствено, по неофициални оценки, към стотина бомби.

Характеристика на тази част от американския нуклеарен боеприпас (като цяло много дребен както като бройка, по този начин и като относителни възможности) е тяхното предно разполагане отвън територията на Щатите и фокусирането им върху потребление от самолети на съюзнически страни. Тези, които официално са неядрени страни. В тази връзка тези бомби са по-скоро политически инструмент, въплъщение на американския „ нуклеарен чадър “ над Европа, прочут като „ Споделяне-НАТО “ (руското външно министерство публично употребява термина „ взаимни нуклеарни задачи на НАТО “).

В същото време в страните, които заявяват придържането си към режима на Договора за неразпространение на нуклеарните оръжия (ДНЯО) и своя статут на неядрени, наземният и летателният личен състав на назначените ескадрили постоянно се образова да употребяват нуклеарни бомби. Ученията „ Непоклатимо Пладне “ също са годишен „ изпит “ за европейските военни. Явно несъгласие с наредбите на ДНЯО тук, съгласно американците, е, че самите нуклеарни бомби нормално са „ под контрола “ на дребни американски звена, виновни за тяхната поддръжка, и директното им снабдяване е допустимо единствено при положение на нуклеарна война, когато интернационалните контракти за неразпространение ще изгубят смисъла си.

Слабостта на това пояснение е явна и съветската страна постоянно подлага на критика НАТО, както и доста политически сили в самите страни-членки. Все отново би трябвало да се подсети, че в случай че дойдат на власт, те нормално не помнят за своята рецензия - от последните образци можем да вземем немските „ Зелени “.

Москва упорства, че Вашингтон, за разлика от СССР/Русия, не е разположил нуклеарни оръжия на национална територия и продължава да държи част от своя тактически нуклеарен боеприпас в Европа оперативно ситуиран дружно с носителите. Всъщност това постоянно е отговорът на съветската страна на предложенията за взаимно понижаване на тактическите нуклеарни оръжия: „ Първо предприемете главните стъпки, които направихме преди тридесет години, а по-късно ще приказваме за надзор над тактическите нуклеарни оръжия “.

Американската страна от своя страна евентуално продължава тази процедура в доста връзки точно с цел да има „ въпрос “, който Русия е заинтригувана да реши. Без това е общоприето, че съветският боеприпас от тактически нуклеарни оръжия е доста по-голям количествено и качествено по-интересен от американския и Москва няма да се интересува от договаряния по тематиката.

Свободно падащите бомби от семейство Б61, ситуирани в Европа и съхранявани в складови бази в Съединени американски щати, са последното тактическо нуклеарно оръжие на Съединени американски щати, останалото е отстранено. В ход е стратегия за рационализация на тези бомби, като в близко бъдеще се възнамерява да бъдат превърнати в трансформация Б61-12 с ниска мощ.

Така че този път, след ученията на НАТО, съветските управляващи излязоха със известие посредством Министерството на външните работи, чиято съществена тематика беше рецензията на системата за шерване на нуклеарни средства на НАТО. В същото време обаче самите ученията бяха коментирани много меко - „ Да, като цяло практиката е порочна, само че съответно тази година не се случи нищо изключително, съгласни сме, че ученията в действителност са планувани “.

Освен това Москва възнамерява да отговори освен документално - на 26 октомври се организира „ обучение за ръководство на въоръжените сили на Руската федерация “. По време на това обучение бяха отработени дилемите, съгласно министъра на защитата Сергей Шойгу, за „ нанасяне на масиран нуклеарен удар от стратегическите настъпателни сили в отговор на нуклеарен удар на съперника “. Въпреки че нито Владимир Путин, нито Сергей Шойгу, нито началникът на Генералния щаб на въоръжените сили на РФ Валерий Герасимов в късото видео за медиите не споделиха думата „ Гръм “, беше явно, че те са „ необятно известни в профилираните кръгове ” учения на съветските стратегически нуклеарни сили.

Тяхната визитна картичка е пукотевица с присъединяване на всички съставни елементи на нуклеарната триада (в същото време, както в тази ситуация с НАТО, 90% от интензивността на ученията е невидима за обществеността). Този път бяха употребявани мобилна пускова установка на междуконтинентална балистична ракета от комплекса от семейство „ Ярс “, стратегическа ракетна подводница „ Тула “ с ракета „ Синева “ и ракетоносец Ту-95 с крилати ракети.

Контрастът с ученията на НАТО, които бяха минимално отразени в медиите (друга линия, която е позната на тези хора е, че тематиката е прекомерно „ токсична “ за обществеността в доста страни), е явен: най-„ зрелищното “ там е стартирането на дребни образователни бомби на подготвителни полигони. Но, въпреки това, " Гръм " не беше доста гръмък.

В същото време Москва освен не стартира тестванията на новата тежка междуконтинентална балистична ракета " Сармат ", само че като цяло употребява най-познатата, " елементарна " техника, без екзотика и новости, които да будят интерес. Ярък образец беше показан тук от морския съставен елемент на триадата - някои от пресните „ Борей-А “, а не „ Тула “, една от най-старите стратегически подводници на флота, можеха да вземат участие в стрелбата. Нямаше залпов огън нито там, нито на сушата.

Това евентуално се дължи на желанието, сходно на Запада, да се организират учения, само че в това време да не се покачва още веднъж градусът на политическото напрежение. В изгода на това приказват изказванията на американска страна преди „ Гръм “. Успоредно с изчитането на главните обвинявания против Москва „ съгласно управлението “, представителят на Пентагона, по повод точно на нуклеарните учения, направи същински похвали на Москва. Той съобщи, че Русия е уведомила Съединени американски щати за проекти за осъществяване на учения, те са рутинни и планувани и че в този аспект тя извършва отговорностите си за бистрота и надзор на въоръженията.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР