Проверката на меморандума за 1 млрд. долара с компаниите Gemcorp

...
Проверката на меморандума за 1 млрд. долара с компаниите Gemcorp
Коментари Харесай

„Сега“: Проверката на меморандума с Gemcorp разкри стряскащи нарушения

Проверката на меморандума за 1 милиарда $ с фирмите Gemcorp и IP3 Corporation за партньорство в енергетиката разкри голям брой потресаващи нарушавания. Докладът на краткотрайната комисия в Народното събрание за определяне на обстоятелствата към меморандума, с който разполага “, демонстрира:

– При подписването меморандума са прегазени Конституцията, куп интернационалните документи и устройствени правилници.

– Действано е стремително, като документът не е бил координиран с нито едно ведомство, а енергийното министерство изненадващо си прекатурва позицията.

– Така са основани предпоставки двете компании да получат достъп до голям размер информация за цялата енергетика, от който те са се пробвали да се възползват по много недодялан метод.

– Въпреки уверенията на Кирил Петков собствеността на двете компании не е била проверана авансово, а след получената постфактум притеснителна информация от ДАНС, месеци наред не са предприемани никакви дейности.

Изводът в отчета на комисията е безапелационен – ползите на страната не са били предпазени. Очаква се отчетът да бъде разискван през днешния ден в Народното събрание.

Какви са главните обстоятелства, които отчетът разкрива?

 

Светкавични дейности по неизвестно чие предписание

Първата поява на свързани с вложителите лица е още през септември 2021 година около направена оферта за създаване на комплекс в „ Мини Марица Изток “. Конкретният интерес обаче стартира да изкристализира едвам през януари 2022 година, когато в администрацията на президента е получено предложение от Allied Nuclear Partners Inc за подписване на меморандум с министерство на енергетиката /МЕ/ за стратегическо съдействие в региона на нуклеарната сила за цивилен цели. На 31 януари президентството изпраща меморандума с искане за оценка в МЕ и още на идващия ден специалистите в министерството изготвят мощно сериозно мнение. В него е казано категорично, че меморандумът следва да бъде признат от Министерски съвет и утвърден от Народно събрание, тъй като планува уговорка за арбитраж, а такива съглашения наложително се утвърждават от Народното събрание. Експертите акцентират, че част от предложенията са доста съответни като да вземем за пример разполагане на дребни модулни реактори в АЕЦ „ Белене “ и АЕЦ „ Козлодуй “ и за тях би трябвало да бъде нотифицирана Европейска комисия.

Експертите показват, че макар необвързващия темперамент на документа, в него има две правно обвързващи клаузи – за споразумяване на разногласията посредством арбитраж в Париж и за дискретност и интелектуална благосъстоятелност. Те означават, че не е типично държавен орган да подписва съглашения с частни компании, и оферират да се намерения за меморандум с БЕХ или АЕЦ „ Козлодуй “.

Това мнение, неизвестно за какво, не е изпратено въобще до администрацията на президента. До края на февруари обаче в МЕ са били решени да не подписват сходен меморандум. На 25 февруари е извършена среща сред зам.-министър Данаил Николов и представители на компаниите, на която те са осведомени, че България и Съединени американски щати имат към този момент съглашение за съдействие в региона на нуклеарната енергетика за цивилен цели, което дава задоволително добра рамка, и че няма процедура министерства да подписват съглашения с частни компании.

Какво се е случило след тази среща не е ясно, само че събитията съответстват с различен сюжет, в който е заплетен Gemcorp – навръх 25 февруари стартират договаряния с „ Булгаргаз “ за доставка на полутечен природен газ. До контракт не се стига, само че на 21 март в МЕ изведнъж е получен план на меморандум, който е подписан от енергийния министър Александър Николов скоростно – на 23 март. В министерството няма никаква информация за двете компании – нито кои са им притежателите, нито каква е експертизата им.

Няма данни документът да е координиран с правна дирекция на енергийното министерство и с други министерства. Меморандумът не е одобряван от кабинета и енергийният министър не е акредитиран да го подписва. Няма глоба и на Народно събрание. Както „ Сега “ писа, меморандумът покрива целия бранш на енергетиката – от съдействие и възможни взаимни вложения от „ Топлофикация София “ до разполагането на дребни модулни реактори в АЕЦ „ Белене “ и АЕЦ „ Козлодуй “.

 

Размах и нездраво любознание

 

Gemcorp и IP3 Corporation са почнали стремително да работят по подписания меморандум. Дори и абсурдът, който се развихри в края на март, когато стана ясно, че има съветска връзка в тяхната благосъстоятелност, не ги разколебава. На 12 април от IP3 Corporation желаят среща с БЕХ, на която да се обсъдят най-подходящите за България технологии за чиста сила. БЕХ удостоверяват опцията за среща. През май IP3 Corporation уголемява полето си на деяние към „ Мини Марица Изток “, искайки среща за разискване на опциите за създаване на хибриден комплекс. По информация на мините такава среща не е извършена.

Особено странни са направени претенции от Gemcorp до „ Булгаргаз “ за даване на информация за компанията. Кореспонденцията е водена във връзка концепциите за партньорство в доставките на полутечен природен газ. По този мотив от Gemcorp желаят „ Булгаргаз “ да даде серия от документи за настоящото положение на компанията, банкова препоръка, както и копия на паспортите на всички шефове. Поискани са и паспортите на всички акционери с над 20% благосъстоятелност в компанията. Очевидно настояването е втрещило управлението на компанията, която е отказала да даде копия на паспортите на шефовете с мотив запазване на персонални данни.





В събирането на информация за „ Мини Марица Изток “ пък е забъркано финансовото министерство. Служебният енергиен министър Росен Христов споделя пред комисията, че е бил изработен опит за неоторизирано влизане в „ Мини Марица Изток “ за събиране на информация. Служители на министерство на финансите са поискали на място цялата финансова информация на сдружението. От компанията обаче са настояли да им бъде предоставена заповед за достъп от МФ. Такава не е показана и пратениците са си тръгнали с празни ръце.

 

Снишаване, снишаване, снишаване

 

От инспекцията излиза наяве, че макар многото смущаващи обстоятелства министър председателят Кирил Петков не е предприемал дейности месеци наред. На 8 април в Народното събрание той твърди, че собствеността на Gemcorp и IP3 Corporation към този момент е била тествана. „ Когато подписахме това писмо за желание, ние проверихме дали в този миг имат съветски вложители. В този миг нямат съветски вложители. Освен това сега съм наредил цялостна инспекция, с цел да забележим какви вложители са имали 5 години обратно, с цел да можем да вземем решение дали нещо да се пристъпи напред “, декларира Петков. Не е ясно по какъв начин тъкмо той е ревизирал собствеността на двете компании, само че това явно не е станало през ДАНС, която въобще не е била сезирана. Агенцията се задейства сама по медийни изявления за съветската връзка в фирмите и на 20 април изпраща на началника на политическия кабинет на премиера Лена Бориславова смущаваща информация за собствеността и капиталите. Кирил Петков обаче месеци наред не подхваща нищо. Едва на 20 юли министър председателят слага резолюция тематиката да се прегледа същия ден на оперативно съвещание на Министерски съвет. На него не е поканен представител на ДАНС. Не е ясно какво тъкмо съдържа отчетът на ДАНС, тъй като той е засекретен. До 20.07. останалите министри не са били известени за него. Не е ясно дали са осведомени с констатациите на самото съвещание.

Прекратяването на меморандума също се проточва. На 27 юли енергийният министър Александър Николов изпраща писмо за преустановяване по взаимно единодушие поради „ тежката политическа обстановка в страната “. В имейла категорично е посочено, че министърът чака отговор и ще провежда среща за сключване на съглашение за преустановяване на меморандума. Но фирмите въобще не дават отговор. Меморандумът е преустановен едвам в края на ноември, откакто на 18 ноември служебният министър на енергетиката изпраща писмо за едностранно преустановяване.

Според отчета на комисията някогашният енергиен министър Александър Николов не е дал безапелационни пояснения при чуването. Кирил Петков, Асен Василев и Лена Бориславова пък въобще не се отзоваха на поканата на комисията за чуване по случая.

Изводите на комисията са безапелационни – ползите на страната не са предпазени и е основан риск за енергийната и националната сигурност на страната. Докладът не е подсилен от представителите на Политическа партия, като депутатът Венко Сабрутев категорично е написал: „ Няма да координирам отчет, който съдържа погрешно наличие “.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР