Проверка показа, че на депо има около 7200 тона паветана

...
Проверка показа, че на депо има около 7200 тона паветана
Коментари Харесай

Фандъкова: Тече проверка за липсата на павета, резултатите ще са ясни до дни

Проверка сподели, че на хранилище има към 7200 тона паветана площадките на „ Софинвест ”. Това сподели столичният кмет Йорданка Фандъкова в ефира на „ Здравей, България ”.

 

В момента тече инспекция и се чака тя да завърши в идващите дни. Резултатите от нея ще бъдат оповестени и, в случай че е належащо, изпратени и приложени към инспекцията на прокуратурата, изясни кметът. „ Вече имам информация от предварителните отчети. Странно е определеното време за сезиране на прокуратурата, тъй като питането ми беше отправено още предходната година. Общинското сдружение „ Софинвест ” има задачата да съхранява паветата, които се демонтират от част от улиците ”, изясни тя.

Кметът на София разяснява и ремонта на ул. „ Граф Игнатиев ”, поради който заместник-кметът по превоза Евгени Крусев подаде оставка и е с повдигнато обвиняване.

„ Г-н Крусев не е подменял подложките. Той е възложител. Като подобен той носи тъкмо и ясно своята отговорност, това го осъзнава и в действителност оставката му беше част от тези дейности, които, съгласно мен, бяха безусловно верни. Трябва да е ясно всеки какво е приключил по редицата, тъй като, в случай че има някой, който е заигравал с снабдители, съм сигурна, че това в хода на инспекцията ще стане ясно. Смяната на подложката се е наложила след изказване на водещи специалисти от Столичния електротранспорт, че заложената като краен план от проектанта поставка не е подобаваща за потребностите на трамвайните линии. Обществената поръчка е едно, а процедурите по планиране и по Закон за устройство на територията са друго ”, разяснява Фандъкова.

По думите й в този момент инсталираните подложки на ул. „ Граф Игнатиев ” са от водещи производители и гаранциите за понижаване на шума и вибрациите са по-високи, в сравнение с са били планувани. Тя сподели още, че цените на двата типа подложки са сходни, а по процедура се заплаща единствено това, което е вложено. „ Проектът за трамвайните релси е финансиран със средства на общината, т.е. той е отвън европейския план ”, посочи Фандъкова.

Кметът на София изясни, че е ремонтирана и подземната инфраструктура. „ Това в действителност е дълъг, тежък ремонт, за който фактически първоначално и изпълнителите поеха ангажимент да го приключат доста по-рано. И аз го разгласих, което не беше добре премислено. Но този ремонт нямаше по какъв начин да не бъде изработен. Не скърбя, че го започнахме. Надявам се да приключим и хората да се убедят, че е било належащо и е значимо за града ”, акцентира тя.

Кметът заяви, че на следващия ден основният проектант и проектантът ще показват пред медиите определеното решение за ремонта и краткотрайните ограничители, с цел да може да бъде пуснат трамвая. „ Нека да видят  хората и това, което ще се инсталира от понеделник и това, което краткотрайно ще бъде инсталирано. Отново ще бъдат положени гранитни детайли към трамвайните релси ”, добави Йорданка Фандъкова.

По отношение на ограниченията, които ще вземе общината за замърсяването на въздуха в София, Фандъкова изясни, че е квалифициран и утвърден план за смяна на инсталациите на 5000 семейства и ще бъде импортиран план за замяна на инсталацията на още 15 000 семейства: „ Безвъзмездно хората ще получат нов тип отоплителна апаратура на газ, на ток, на парно или на пелети. Това са четирите типа, които са по –екологични ”.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР