Проверка на Главна дирекция Национална полиция за строежа на детската

...
Проверка на Главна дирекция Национална полиция за строежа на детската
Коментари Харесай

МВР за строежа на детската болница: Костадин Ангелов и Кирил Ананиев са извършвали престъпления

Проверка на Главна дирекция " Национална полиция " за градежа на детската болница е посочила, че има данни за вероятно осъществено закононарушение от двама някогашни министри на опазването на здравето в интервала от началото на април 2020 година и началото на месец октомври 2020 година и от шеф на държавна компания, оповестяват от Министерство на вътрешните работи.



По това време министри са Кирил Ананиев и Костадин Ангелов. Шефът на държавната компания за детската болница е Иван Алексиев. Преди няколко дни прокуратурата заяви, че е образувала досъдебно произвеждане по случая, както и че се проверяват длъжностни закононарушения, само че без да се прецизират постовете и интервала.



Проверката на Министерство на вътрешните работи е почнала на 16 декември 2021 година По случая е изискана документи от Министерството на здравеопазването и Агенция „ Държавна финансова ревизия “.

Довършването на заварения недовършен градеж на Национален институт по педиатрия, какъвто е бил замисълът на плана, е неприемливо, пишат от Министерство на вътрешните работи.

Първо поради несъгласие с настоящите общ и обстоен организационен проект и второ поради несъгласие с нормите за сигурност и подмяна на възложител по към този момент извършена социална поръчка с определен реализатор. Това е казус, тъй като Законът за публичните поръчки не регламентира сходна опция.

Въпреки това е осъществено предплатено заплащане за над 9 млн. лева с Данък добавена стойност на консорциум от компании.

Първоначално поръчката за създаване на детска болница е предоставена от Министерството на здравеопазването, по-късно е основана държавна компания с капитал от 100 млн. лева Министерството на здравеопазването е трансферирало на нея осъществяването на плана.

През октомври 2020 година е подписано съглашение с изпълнителя, съгласно което новата компания замества министерството и поема всичките му отговорности по контракта.

Работата по случая продължава.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР