Проверка на ГДБОП по сигнал на БОЕЦ срещу Делян Пеевски

...
Проверка на ГДБОП по сигнал на БОЕЦ срещу Делян Пеевски
Коментари Харесай

МВР иска имунитетът на Пеевски да бъде свален

Проверка на ГДБОП по сигнал на БОЕЦ против Делян Пеевски е стигнала до извода, че има подозрения за осъществени закононарушения и депутатският му имунитет би трябвало да бъде свален, с цел да бъде разследван. Затова ГДБОП е изпратила преписката на Специализираната прокуратура, научи „Сега“. Министерство на вътрешните работи бе сезирано против Пеевски от гражданското съдружие БОЕЦ при започване на януари. От пресцентъра на Министерство на вътрешните работи потвърдиха пред „Сега“, че сигналът на БОЕЦ е получен, обработен и препратен на спецпрокуратурата, само че не коментираха какво е заключението на ГДБОП.

Ако прокуратурата се съгласи с изводите на ГДПОБ, процедурата за събаряне на депутатски имунитет включва сезирана на Народното събрание от основния прокурор. При този сюжет депутатът може самичък да се откаже от отбраната си, или да чака Народното събрание да прегледа настояването на основния прокурор.

„Представили сме данни за осъществените от Пеевски покупко-продажби през последните години, посредством които придобива активи за десетки милиони, като няма изясненост за произхода на средствата. От притежател на остарял “Опел ” за няколко седмици в края на 2015 година и  началото на 2016 година Пеевски се трансформира в мултимилионер и то публично, без да е явен произходът на средствата му“, обясниха преди време сигнала си БОЕЦ. Те допълниха, че към този момент са сезирали прокуратурата по тематиката, само че държавното обвиняване е отказало да бъде формирано следствие.

Сега БОЕЦ упорства да бъде осъществена инспекция и за произхода на средствата, с които Пеевски е закупил парцелите, станали обект на продажба през последните няколко месеца на 2021 година и началото на 2022 година

Миналия септември, по време на съвещание на заседание на комисията в 46-ото Народно събрание, която изследва дейностите и бездействията на българските институции по отношение на наложените от Съединени американски щати наказания за корупция на Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков, стана ясно, че за последните 20 години прокуратурата е работила по 14 преписки против Делян Пеевски. 13 от тях са прекъснати, без да прераснат в каузи, а едно е прекъснато като досъдебно произвеждане. „Виждаме по какъв начин прокуратурата изпира Делян Пеевски. Тя не вижда в активността му никакъв проблем“, разяснява тогава актуалният правосъден министър Надежда Йорданова, която по това време оглавяваше парламентарната комисия „Магнитски“. „Големият брой прекъснати преписки за Пеевски би трябвало по-скоро да ни тревожат, в сравнение с да ни радват. Има въпроси по отношение на дейностите на проверяващите органи“, счита тя.

През 2014 година по разпореждане на прокуратурата Национална агенция за приходите направи проверка на Пеевски, след която бяха преизчислени данъчните отговорности на компаниите на фамилията му и бяха платени общо над 300 000 лева налози. Прокуратурата тогава показа това като огромен триумф.

Миналата седмица се разбра, че Национална агенция за приходите изненадващо е направила проверка на Пеевски около инспекциите по „Барселонагейт“. Ревизията е завършила стремително – за месец и половина. По незнайни аргументи тя обгръща единствено 2020 година и е открила, че депутатът не дължи нищо. Ревизията е почнала на 5 октомври 2021 година, след обява в проверяващия уебсайт Bird.bg, че Пеевски е един от българите в интернационалното следствие „Досиетата Пандора“, като не е заявил връзките си с три офшорни сдружения. Като народен представител Пеевски е задължен да разгласи всички свои компании в имотната си декларация в публичния указател. Пеевски уточни, че офшорните му компании, за които излезе информация, „никога не са правили активност, не са имали активи и посредством тях не са реализирани каквито и да било сделки“. По закон обаче и офшорките без активност наложително се заявяват

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

segabg.com
Източник: svobodnoslovo.eu

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР