Проверена е дейността на нотариуса, чийто подпис стои под сделки

...
Проверена е дейността на нотариуса, чийто подпис стои под сделки
Коментари Харесай

След измамите с хиляди декари земя в Пазарджишко - има ли наказания

Проверена е активността на нотариуса, чийто автограф стои под покупко-продажби за придобиване на хиляди декари земеделска земя. В края на януари Българска национална телевизия заяви, че притежатели на стотици парцели в Пазарджишко са сезирали полицията и прокуратурата, че те са откраднати. Те откриват, че към този момент не разполагат със земите си, когато се пробвали да ги продадат. Оказва се, че всички те са придобивани с констативни нотариални актове, издадени по обстоятелствена инспекция при един и същи нотариус.

По време на парламентарния надзор през днешния ден депутатът от " Възраждане " Стоян Таслаков изиска от служебния министър на правораздаването да му отговори тествана ли е активността на нотариус Милена Минкова.

От трибуната служебният министър на правораздаването Мария Павлова отговори, че действа Инспекторат на министъра на правораздаването по Закона за правосъдната власт, който ревизира активността на нотариусите взаимно с инспектор-нотариуси.

" Министърът на правораздаването разпорежда осъществяването на взаимни инспекции по длъжностен почин, по сигнал или по тъжба на заинтригувано лице, както и по предложение на Съвета на нотариусите. По отношение на активността на съответния нотариус с две заповеди през април 2024 година министър Славов подрежда на инспектори от Инспектората, взаимно с инспектор-нотариус, избран от Нотариалната камара, да извършат взаимна инспекция на нотариус Минкова ", уточни министър Павлова.

Оказва се, че нарушаване няма.

" Проверката е осъществена в интервала от 9 май 2024 година до 10 май 2024 година в адвокатската фирма на нотариуса, като по време на нея са тествани нотариални каузи за интервала от 1 януари 2020 година до 31 декември 2023 година, формирани по обстоятелствени инспекции с приет притежател – Риал Стейтс ЕООД с шеф Гинка Николова Върбакова. Проверката е открила, че за посочения интервал са формирани 16 броя нотариални каузи по осъществени обстоятелствени инспекции, в които не се открият нарушавания на разпореждания по закона ", съобщи Павлова.

Предвид констатациите от осъществената инспекция, министър Павлова добави, че не са налице учредения да се търси дисциплинираната отговорност на нотариуса. Поради тази причина Инспекторатът не е отправил и предложение за сезиране на други институции.

" От вашия отговор разбрах, че няма никакъв проблем един нотариус и двама очевидци едни и същи в сговор със съответна община да завладяват колкото могат непозната земя и непозната благосъстоятелност. Разбирам, че министерството е изпълнителна власт, само че това не значи, че ваши чиновници не могат да подават сигнали, в случай че има подозрения за осъществени закононарушения. Този отговор е доста неприятен сигнал към хората ", отговори Таслаков.

Стана ясно и че втората част от въпроса на Таслаков към министъра – за възможното следствие на проведена незаконна група, министърът на правораздаването уточни, че той би трябвало да се обърне към Прокуратурата.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР