Проверен е сигнал за замърсяване на водите на язовир "Фисека"

...
Проверен е сигнал за замърсяване на водите на язовир "Фисека"
Коментари Харесай

Провериха мръсна ли е водата в язовир Фисека край Търговище

Проверен е сигнал за замърсяване на водите на язовир "Фисека " край Търговище. Алармирано е за замърсяване с отпадъчни води от мандра в село Макариополско. Водният обект е посетен от специалисти от Регионална инспекция за опазване на околната среда в Шумен, басейнова дирекция "Черноморски регион ", районната лаборатория към Изпълнителна агенция по околна среда и Областната дирекция по сигурност на храните в Търговище, осведомят от екоинспекцията.

Имало е изпускане на отпадъчни води от млекопреработвателно дружество (МПП) "Хаддад милк " ЕООД в локално дере, по дъното на което са останали отлагания с бял цвят. Причината е преливане на отпадъчни води от крайната шахта, преди вливане във водоплътните лагуни, открива инспекцията. Инспектирани са пречиствателните уреди и площадковата канализационна мрежа на обекта.

По поръчка на Регионална инспекция за опазване на околната среда са взети водни проби от отпадъчни води. Басейнова дирекция е направила двукратно пробонабиране на повърхностни води от дерето, вливащо се в язовира и от него.

Дадени са наставления на МПП "Хаддад милк " ЕООД за преустановяване и недопускане на заустване на отпадъчни води в локалното дере. Мандрата би трябвало да извърши и ремонт на крайната шахта, както и изцяло разчистване и профилактика на съществуващите пречиствателни уреди.

За откритите нарушавания на "Хаддад милк " ЕООД ще бъде формиран акт, осведомят още от Регионална инспекция за опазване на околната среда.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР