Провеждането на два паралелни митинга в София (пред президентство и

...
Провеждането на два паралелни митинга в София (пред президентство и
Коментари Харесай

Про и анти: Технологията на двата протеста

Провеждането на два паралелни митинга в София (пред президентство и МС) разреши да се направи наблюдаване на технологията на тяхното образуване и протичане. Политическото държание на Румен Радев и Бойко Борисов пред митингуващите също разреши да бъдат направени първични заключения за развиването на обстановката у нас. Митингът на ГЕРБ бе проведен по метод характерен за коя да е ръководеща партия през последните 30-ина години. Извозване с рейсове на деятели от цялата страна.
По-интересен бе методът на образуване на последователите на Радев. Репортерката Канна Рачева от bTV доста тъкмо показа в ефир, че до 20.00 ч. последователите на президента са били множеството от познатите физиономии от предходния ден. Телевизионерката показа, че след 20.00 ч. към последователите на Радев са се включили по улиците до Орлов мост непознати момчета, които са били облечени в черни фанелки. И изниквали от странични улички. Същите тези момчета имаха предизвикателно държание пред камерите и целеустремено търсеха конфликти с полицията. Типично държание на членове на футболна агитка. След 20.00 ч. на практика не се виждаха възрастни хора последователи на Българска социалистическа партия. По улиците се разхождаха най-вече младежи и буйни младежи с черни фанелки. Правеше усещане, че интервюираните не даваха смислени отговори на въпроса за какво стачкуват. Отговоряха с клишета типични за предходни сходни митинги. Като тези през 2014 година против Орешарски. Някои от митингуващите дори обявиха, че са на улицата и желаят да бъдат отворени питейните заведения и нощните заведения.

Очевидно, че антиправителственият протест е проведен по каноните на " цветните революции " и тази алтернатива изисква инжектирането на обилни средства във времето. Любопитно е да се означи, че към 21.00 ч. пред Министерски съвет манифестираха най-вече младите момчета с черни фанелки, Мая Манолова, Йоло Денев и прочут брой скучаещи младежи.

Публичното говорене на Радев не бе съответно за държавен глава. Президентът няма право да назовава всички гербаджии " мутри " и да ги слага под един знаменател. Реториката на Радев не бе съответна за държавен глава. Груба политическа неточност. Радев съобщи, че сега следим единствено началото на митингите. Което значи, че вълненията са ешалонирани във времето и ще продължат. Ще се търси ескалиране и разпространяване на напрежението по територията на страната. Вероятно ще следим турболентност в други по-големи български градове и към летните сараи на Ахмед Доган в парк Росенец. Не е изключено още веднъж да бъде предизвикана полицията, с цел да се снима " полицейско принуждение ", което да се употребява в агитационен проект.

Поведението на Борисов довечера също бе забавно за разбор. Премиерът още един път се опита да подаде ръка на Радев и да потърси премирие сред двамата. Това той го прави за следващ път. Поканата за премирие на Борисов е мощен политически ход и ще има резултат във връзка с по-голямата част от популацията, което по принцип не обича безпорядък и конфликти. За еуфоризираните и нападателни съперници на премиера мекото му държание ще се изтълкува като уязвимост. По принцип постоянно губи избори този, който е нападателен и търси разцепление на нацията. Митингът на ГЕРБ също имаше своите недостатъци. Реториката на някои от ораторите бе демодирана и овехтяла, типична за началото на 90-те. Радев като " натовски военачалник " няма по какъв начин да ни води към Евразия. България е член на НАТО и Европейски Съюз. Радев даде обещание, само че не отиде на 24 юни в Москва на Парада на успеха и прикани " Българска академия на науките да работи за НАТО ". Затова, че излъга руснаците, те към този момент намерено го назовават " изменник ".

Влизането на България в чакалнята на еврозоната мина апропо, само че е знак за поддръжка на Борисов от Брюксел. Вероятно ни чакат дни на безпорядък и вълнения в страната. Нещо, което е нездравословно за България поради идните стопански усложнения през есента заради ковид. Безредиците ще донесат единствено стопански загуби. Хората всеобщо ще обеднеят още повече. Редовните парламентарни и президентски избори чукат на вратата и електоратът ще има напълно скоро опция да преподреди своите ръководещи според откритите правила на българската народна власт. Накрая, евентуално броят на изумените от COVID-19 ще се усили внезапно.

Автор: Боян Чуков
Коментарът е оповестен на формалната му страница във Facebook.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР