Проведоха се проверки във всички 24 района на столицата, в

...
Проведоха се проверки във всички 24 района на столицата, в
Коментари Харесай

Спряха тока на 134 незаконни обекта в София

Проведоха се инспекции във всички 24 региона на столицата, в резултат на което бе прекратено електрическото зареждане на 134 на брой нелегално свързани обекти.

Това заяви на конференция в Столичната община основният проектант на София Здравко Здравков, представен от Българска телеграфна агенция.

Днес ръководителят на Столичния общински съвет Георги Георгиев и основният проектант показаха план за изменение на Наредбата за преместваемите обекти на територията на Столичната община. Предстои публично разискване на измененията и по-късно утвърждението им от СОС.

През предходната година с решение на общинския съвет бе основана работна група, която да изследва обстановката и да приготви предложение за изменение на нормативната база. Гл. проектант Здравков заяви, че от преместваемите обекти, които действат има 137, които нямат позволение за въвеждане в употреба, като им е обещано наставление да го създадат. Съставени са актове за унищожаване на 155 обекта, които към момента са в процедура, осведоми Здравков. Издадени са заповеди за унищожаване, които към момента не са приведени в деяние за 84 обекта и са отстранени 171 противозаконни обекта на територията на града. Реално дейностите, които сме подхванали ще отстранен общо над 320 противозаконни павилиона, заяви основният проектант. Той сподели, че следва унищожаване на поредност от павилиони, за които има влезнали в действие заповеди, като да вземем за пример седем павилиона пред Районния повсеместен магазин /РУМ/ на бул. " Черни връх ". Здравков увери, че ще се откри метод да се финансира тяхното унищожаване в къс период.
свързани новини15081на 08.09.2020
Главният проектант изясни, че заради обжалване на притежатели на мобилни уреди, плануваният ред за унищожаване, е бил анулиран с решение на съда, защото не е кореспондирал със законовата наредба. През 2021 година отговорността по унищожаване на противозаконните обекти е трансферирана на общинските наредби, което разрешава на органите за локално самоуправление да си основат собствен ред за унищожаване на сходен вид уреди, обясни Здравков. Той изясни съответния ред на актуалната процедура - сформиране на констативен акт за унищожаване, връчване на акта на нарушителя, изчакване на седемдневен период, връчване на самата заповед за унищожаване, изчакване на 14-дневен период. След това се стига до двуинстанционен правосъден надзор и едвам след 1,5 - две години след влезнала в действие заповед се стига до действителното унищожаване на оборудването, уточни Здравков.

Председателят на СОС Георгиев сподели, че в това време се вършат всевъзможни вероятни дейности, с цел да се компрометира самото административно произвеждане - сменят се адреси на компании, укриват се притежатели, връчването, което нормално лишава два дни, в множеството случаи лишава месеци. На юридически език - това се назовава недобросъвестно процесуално държание и е реалност като процедура у нас. Резултатът е закъснение във времето, сподели Георгиев като даде за образец седем обекта на пл. " Св. Неделя ", чието унищожаване е лишило повече от година и половина.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР