Провал на заседанието на парламента, на което депутатите трябваше да

...
Провал на заседанието на парламента, на което депутатите трябваше да
Коментари Харесай

Провал на заседанието на парламента за машинното гласуване

Провал на съвещанието на Народното събрание, на което депутатите трябваше да гласоподават на първо четене предлагането на ръководещите за анулация на машинното гласоподаване за локални и парламентарни избори.

Вижте детайлности от директното включване от Народното събрание на Надежда Василева.

Опозицията не се записва в пленарната зала. Депутатите от ГЕРБ, Оперативна програма и партия " Воля " не съумяха да съберат нужните 121 гласа, с цел да стартира днешното пленарно съвещание. От Българска социалистическа партия са изрично срещу отпадане на машинното гласоподаване. Управляващите пък държат това да се случи още за локалните избори. Позоваха се преди дни на причини от отчет на ЦИК, че машинният избор е оскъпил и усложнил изборите.

Ето какво се случи през днешния ден:

Пълна пленарна зала в 9 сутринта, с депутати от целия политически набор. Опозиционен протест и неуспех на кворума.
Цвета Караянчева, ръководител на Народното събрание: Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи не се записват, въпреки че са в зала.
И при третия заключителен опит един глас не доближи, с цел да може Народното събрание през днешния ден да проработи.
Цвета Караянчева, ръководител на Народното събрание: Отменете регистрацията, сътрудници, през днешния ден Народно събрание няма да заседава, нямаме кворум.
От ляво обясниха, че са решили да провалят кворума, с цел да не се трансформира Изборният кодекс.

Корнелия Нинова, ръководител на Българска социалистическа партия: Българска социалистическа партия поредно и твърдо сме " за " машинното гласоподаване, считаме, че то подсигурява почтен и транспарантен избор. Опитът да се отстрани машинното гласоподаване е гаранция, че се готвят за манипулиране на изборите, подправяне на резултатите, което е антидемократично, срещу правовата страна. Валери Симеонов, НФСБ, Оперативна програма: Не им предлагам да влизат в същия режим, в същата серпантина на падението, в която бяха влезнали последните няколко месеца. Видяхте, че не е здравословно едно такова държание, а този път няма да им се размине.
Управляващите са уверени, че другата седмица ще имат кворум и поправката за анулация на машинното гласоподаване ще мине.

Даниела Дариткова, ГЕРБ: Смятам, че е ясно за всички, че саботирането на активността на Народното събрание не носи позитив на нито една виновна политическа партия.
Парламентарният началник пък разгласи, че привиква изключително съвещание на депутатите за вторник.

Цвета Караянчева, ръководител на Народно събрание: Предполагам, че им би трябвало време да се приготвят или малко на починат, тъй като някои дълго време отсъстваха от залата, виждам, че и други са се прикрепили към тях, има още 3 седмици за работа, апелирам всички да се активизират и да бъдат на работа, с цел да осигуряваме в действителност добра законодателна активност.
Според Цвета Караянчева е срамно сходно деяние на опозицията в миг, когато се отбелязва годишнина от приемането на новата конституция от 7-мото Велико национално заседание.

Очакваме и позицията на Движение за права и свободи, които заседават сега. Във вторник следва да забележим дали ще има кворум в пленарна зала и дали депутатите ще анулират на първо четене машинното гласоподаване. Целта е то да влезе в действие още наесен.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР