Провал на руско-саудитските договорености за ограничения в производството на петрол

...
Провал на руско-саудитските договорености за ограничения в производството на петрол
Коментари Харесай

Петролът се срина под $46 за барел след разрив на ОПЕК и Русия

Провал на руско-саудитските договорености за ограничавания в производството на нефт внезапно сринаха цените през днешния ден. Майските фючърси със сорта Брент през днешния ден при търговията в Лондон поевтиняха с над 10 на 100 - първо до малко под 47 $, а в този момент се приближава до близо 45.6 за барел, съобщи " Ройтерс ". За финален път цената на брент е спадала под символичния предел от 47 $ за барел в средата на юли 2017 година

За малко американският недопечен нефт доближи най-ниска точка от 41.85 $ за барел, рекорден спад от август 2016 година

Това стана, откакто меденият месец сред страните производителки на нефт от ОПЕК и Русия - траял три години със съглашения за ограничение на добива - завърши с траяла два дни среща във Виена. Освен това " от 1 април нито ОПЕК, нито (страните извън) ОПЕК ще имат ограничавания, " съобщи пред кореспонденти министърът на енергетиката Александър Новак.

Русия, която е неофициалният водач на група производителки на нефт отвън ОПЕК (заедно картелът и останалите са известни като ОПЕК+), отхвърли концепция за ново стесняване на дневния рандеман, подкрепена през вчерашния ден от картела, в действителност водач на който е Саудитска Арабия. Шестчасови договаряния през днешния ден не можаха да я убедят, че това е належащо.

Мярката бе желана от ОПЕК поради ковид Covid-19, засегнал световното търсене. Русия обаче не бе уверена за двата дни договаряния и позволи, че може да се оправи даже при срив на цените до 40 $ за барел и единственото, което би могла да одобри като изискване, е да се удължат към този момент признатите от ОПЕК+ ограничавания.

" Една от най-лошите срещи "

Отговорът на ОПЕК бе, че всички ограничавания за производството, гласувани през последните години - общо 2.1 млн. барела на ден - ще бъдат отстранени, написа " Ройтерс ". Исканото от картела стесняване бе за още 1.5 млн. барела. Рестрикциите - според миналата среща на ОПЕК+ - остават в действие до 31 март.

Цените на петрола се сринаха с 10%. Според " Ройтерс " това съживява страховете от обстановката през 2014 година, когато те фактически паднаха под 40 $ за барел. Тогава Саудитска Арабия и Русия трябваше да се борят за пазарен дял с американските шистови производители.

С днешния спад брент губи общо към една трета от цената си спрямо началото на годината. Обезценяването би могло да продължи, в случай че страните откажат да се придържат към квотата си. Саудитският министър на енергетиката Абдулазиз бин Салман обаче, запитан дали Рияд ще усили производството, изясни: " Ще ви оставя да се чудите ".

Това беше " една от най-лошите срещи, които съм виждал в историята на ОПЕК, " сподели министърът за петрола Биджан Намдар Зангенех, който заема поста от 2013 година, бил е на него и сред 1997 и 2005 г.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР